AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva visoko ceni samostalni, "viševektorni" spoljnopolitički kurs Srbije.

- Znamo da je Beograd pod ozbiljnim pritiskom čiji je cilj naterati Srbiju da prekine uzajamno korisnu saradnju na našom zemljom, ali srpska braća se tome odlučno suprotstavljaju - rekao je Lavrov u intervjuu za današnji Srpski telegraf.

Govoreći o predstojećem susretu ruskog predsednika Vladimira Putina i srpskog, Aleksandra Vučića, Lavrov je rekao da ima mnogo tema o kojima bi oni mogli da razgovaraju, pominjući niz projekata u okviru trgovinsko ekonomske radnje.

Lavrov je istakao da je ruski stav o Kosovu dobro poznat i da se oslanja na međunarodno pravo, pre svega na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ako Beograd bude smatrao da je neka varijanta rešenja prihvatljiva za Srbiju bićemo spremni da je razmotrimo na konstruktivan način, rekao je Lavrov na pitanje da li bi Moskva podržala predlog Beograda da se odnosi sa Kosovom regulišu razgraničenjem Srba i Albanaca.

On je rekao da "nije prikladno da sada spekulišemo o mogućem sadržaju ovih ili onih varijanti".

Prema rečima Lavrova, Rusija je najdosledniji i najiskreniji saveznik Srbiji u procesu regulisanja kosovskog problema.

Ubeđen sam da je najvažniji aspekt naše pomoći upravo podrška stava Beograda, koji se zasniva na neophodnosti poštovanja zahteva Rezolucije 1244, rekao je Lavrov.

Govoreći o saradnji u oblasti energetike i Turskom toku, Lavrov je naveo da se trenutno razmatraju različite mogućnosti da nastavak gasovoda prođe po evropskoj teritoriji, uključujući rutu Bugarske, Srbije, Mađarske, sve do centra distribucije gasa u austrijskom Baumgartenu.

Istovremeno imamo u vidu negativne lekcije vezane za Južni tok i ne bismo hteli da se situacija ponovi, naglasio je Lavrov.

#Politika

#Rusija

#Sergej Lavrov

#Srbija

'