AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da postoji mogućnost da prištinska administracija 28. novembra, kada obeležava Dan zastave, proglasi formiranje "vojske Kosova".

Komentarišući tu mogućnost, Stefanović je rekao da bi to bilo u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, te da očekuje da reaguju NATO i EU, kao garanti tih sporazuma.

- Kako je rekao, Priština radi na tome da taj datum bude momenat proglašenja, čak i ako je to suprotno i ustavima i propisima koje je sama Priština donela, međunarodnim sporazumima, Rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN) i samim garancijama NATO-a.

- Nema ni podrške Srba za to - naveo je Stefanović, dodajući da samo mogućnost takve odluke izaziva veliku zabrinutost Srba na Kosovu.

- Naše Ministarstvo odbrane, unutrašnjih poslova i sve službe analizirali su sva saznanja koja mi imamo o tome i pripremili neke moguće scenarije koji bi mogli da se dogode i naravno odgovore Srbije, ali pre svega želimo da na ozbiljan način razgovaramo s partnerima koji su i bili garant - NATO i EU, da tako nešto ne može da se dogodi - rekao je Stefanović.

On je oceno da je to ozbiljno pitanje i da pre svega očekuje odgovor od njih.

- Da li su spremni da na nepravni način, na potpuno brutalno kršenje, pa čak i unutrašnjih propisa tzv. Kosova, da li su spremni da to prihvate po cenu nestabilnosti u regionu i po cenu svega što su i oni sami obećali ili će nešto konkretno preduzeti - rekao je Stefanović.

On je rekao i da su na današnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti srpske službe dobile određene zadatke, imajući u vidu najavljeno formiranje "vojske Kosova" i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola na čijem će dnevnom redu biti i zahtev Kosova za prijem, čemu se Srbija protivi.

"Zapadne zemlje pritiskaju članove Interpola da glasaju za učlanjenje Kosova"

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da ambasadori nekih zapadnih zemalja svakodnevno obilaze ambasade drugih zemalja i "pritiskaju ih kako da glasaju" kad je reč o učlanjenju Kosova u Interpol.

Oni čak uslovljavaju finansijsku pomoć tim zemljama njihovim glasovima, rekao je Stefanović za današnji Informer i dodao da bi članstvo Kosova u Interpolu imalo višestruke posledice po čitav svet.

Stefanović je kazao da argument Kosova da bi im to članstvo omogućilo borbu protiv kriminala "ne pije vodu, jer vam za to ne treba Interpol".

- To članstvo im je potrebno da bi svojoj javnosti, kao odgovor na rad Specijalnog suda za zločine OVK, mogli da ponude raspisane poternice za hiljadama Srba, naših vojnika i policajaca, koji su u vreme protivterorističkih operacija bili na Kosovu i Metohiji i kojima bi sada montirali razne postupke - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Kosovo ne može biti član Interpola jer pravila ove ogranizacije nalažu da se za to mora biti član Ujedinjenih nacija ili imati status posmatrača.

Nažalost, u savremenom svetu retko šta koga obavezuje i često vidimo da sila argumenata pada pred silom mnoštva podignutih ruku, naveo je Stefanović.

#Kosovo

#Nebojša Stefanović

#Vojska

'