AKTUELNO

Znaju se i njihova imena.

Posle Rio de Žaneira (2016) ulogu domaćina OI 2020. godine dobio je Tokio. Prestonica Japana je predstavila zvanične maskote za Olimpijske i Paraolimpijske igre koje će se održati kroz dva leta.

Maskota za Olimpijadu u "zemlji izlazećeg sunca" nazvana je Miraitova, dok će se kod Paraolimpijskih takmičenja zvati Someiti. Nacrte za maskote izabrali su đaci iz svih gradova Japana.

Miraitova je dobila ime po spajanju japanskih reči za budućnost i večnost, a Someiti potiče iz popularne vrste pupoljaka trešnjinog cveta "Someijošino" i podseća na engleski izraz "so majti" (so mighty) što u prevodu znači "tako moćan".

- Ove maskote su vaši prijatelji, vi ste iz cele zemlje pomogli da se izaberu, verujem da je 5.000.000 dece pomoglo da se ovo izabere, a i ime smo zajedno odabrali, tako da Olimpijada pripada svima - istakao je na ceremoniji predsednik Tokijskog organizacionog komiteta za OI Joširo Mori.

U timu organizatora saopšteno je da nekoliko futurističkih likova kombinuju tradiciju i inovaciju. Podsetimo, Olimpijske igre u Tokiju biće održane od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine.

#Olimpijske igre

'