AKTUELNO

Dvostruki šampion Formule 1 Španac Fernando Alonso pobedio je danas u trci ‘24 sata Le Mana’, u Tojoti sa dvojicom klupskih kolega.

Alonso je debitovao u toj trci, vozio je zajedno sa Švajcarcem Sebastijanom Buemijem i Kazukijem Nakadžimom. Oni su prevezli 388 krugova, dva više od Majka Konveja, Kamuija Kobajašija i Hose Marija Lopesa, koji su vozili drugi automobil Tojote.

Alosno pokušava da dostigne legendarnog Britanca Grejema Hila, koji je osvojio "triplu krunu", odnosno koji je pobedivao u "24 sata Le Mana", trci Formule 1 za Veliku nagradu Monaka, kao i u Indijanapolisu 500.

Španac je dvostruki pobednik trke u Monaku, a od danas je i pobednik u "24 sata Le Mana". "Le Man jednom nedeljno nije dovoljno. Trebalo bi da se organizuje na tri nedelje", rekao je Alonso.

Foto: Tanjug

To je prva pobeda Tojote u 20. pokušaju, a i prva pobeda japanskog proizvođača od 1991. godine i Mazde. Alonsov automobil imao je više od dva minuta zaostatka za drugom Tojotom, ali je Španac uspeo to da nadoknadi tokom noći i omogućio Nakadžimi da preuzme vođstvo od Kobajašija, rano jutros.- Noćas sam se osećao sjajno. Ne znam tačno kako, ali uspeo sam da u pravo vreme 'nateram' gume da rade za nas, uprkos niskoj temperaturi. Naš tempo je bio dobar, a imao sam sreću i u saobraćaju na stazi - naveo je Alonso. Oko 60 fabričkih i privatnih timova takmičilo se u 86. izdanju trke "24 sata Le Mana".

#Fernando Alonso

#Pobeda

#auto-trka

'