AKTUELNO

Takmičari su se nadmetali u četiri sportske discipline.

Da je u zdravom telu zdrav timski duh, potvrdili su brojni Kragujevčani na još jednom uspešno završenom „Mozzart sport kupu”. Takmičenje u četiri sportske discipline, koje naglašava značaj fizičke aktivnosti u očuvanju zdravlja, okupilo je veliki broj učesnika. Mališani su se nadmetali u streličarstvu, bacale su se kugle u boćanju, pomerale figure za šahovskom tablom i igrala najvažnija sporedna stvar na svetu – fudbal.

Foto: Foto: Branko Starčević

A pre sporta prvi na listi bili su preventivni pregledi jer, osim timskog duha i želje za uspehom koji su uvek prisutni na terenu, zdravlje svakog igrača, bilo da dolazi iz redova profesionalnih ili rekreativnih timova, najvažniji je deo svake utakmice u kojoj učestvuju.

Zato su udruženim snagama FK Vašarište, Društvo za borbu protiv dijabetesa, Institut za javno zdravlje Kragujevac, Dom zdravlja Kragujevac i Fondacija Mozzart organizovali treće po redu zdravstveno-rekreativno takmičenje „Mozzart sport kupˮ. Svim učesnicima bilo je omogućeno da provere određene zdravstvene parametre – izmere nivo šećera u krvi, krvni pritisak, telesnu masu…

Foto: Foto: Branko Starčević

„I ove godine okupili smo se sa istim ciljem da promovišemo značaj fizičke aktivnosti i očuvanje zdravlja. Uz snažnu podršku Fondacije Mozzart, treću godinu zaredom Društvo za borbu protiv šećerne bolesti uspeva da sa brojnim sugrađanima uživa u sportskim igrama na terenu, ali i da kroz sport i priču utiče na prevenciju bolesti, kao i da svi zajedno budemo odgovorni prema našem zdravlju“, istakao je Borko Marinković iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevca.

Foto: Foto: Branko Starčević

Da je zdrava hrana važna karika u sportskom lancu, potvrđeno je na radionici bezglutenske ishrane u organizaciji Udruženja bez glutena. Učesnici su mogli da nauče kako da naprave zdrav hleb i pogačice, ali i da se informišu o spremanju bezglutenske hrane. Manifestaciju je uveličao i nastup ansambla „Smilje”, dok su mališanima i najboljim ekipama uručene medalje.

PODRŠKA I ZA PARAOLIMPIJCE

Foto: Foto: Branko Starčević

Preciznost nije izostala ni kada je termin za boćanje stigao na red, a u prvim redovima bili su paraolimpijci Zoran Stanković, Marko Malbašić, Pavle Stevanović, Mane Radivojević, Milica Vlajković i Nevena Radivojević. Predvodio ih je Nebojša Jevremović, trener Specijalne Olimpijade Srbije i predsednik KSK „Pčelice.“

Autor: Iva Besarabić