AKTUELNO

Kako godine prolaze, sve je jasnije da je to što je Novak Đoković diskvalifikovan sa US opena 2020. godine ogroman skandal.

Dvostruki aršini viđaju se praktično svake nedelje u svetu tenisa, a ništa drugačije nije bilo ni na turniru u Vinston-Sejlemu.

Sporan trenutak dogodio se u finalu turnira, u meču u kojem su se sastali Amerikanac Aleks Mikelsen i Italijan Lorenco Sonego.

Nakon što je pretrpeo dupli brejk u prvom setu za 4:0, Mikelsen je iz besa napucao lopticu iz svega snage i pogodio nekoga u publici u glavu!

Glavni sudija meča, Francuskinja Oreli Tort, prišla je pomenutom navijaču, koji nije previše kukao, i posle par minuta odlučila da se meč neometano nastavi.

Amerikanac je dobio opomenu i nastavio duel koji je na kraju izgubio sa katastrofalnih 6:3, 6:0. I sve bi to bilo okej, ali...

Teniski svet se odmah setio situacije sa US opena, kada je u ranoj fazi takmičenja Novak Đoković zbog toga što je – dosta slabijim udarcem od Mikelsena – diskvalifikovan jer je lopticom pogodio linijskog sudiju.

Nakon te situacije desilo se da igrači sa mnogo gorim stavom nego Novak lopticama pogađaju ljude u publici, kamermane i sve druge, ali praktično niko nakon toga nije bio diskvalifikovan.

Ono što je možda i najzanimljivije vezano za momente sa Đokovićem i Mikelsenom je da je na oba meča glavni arbitar bio isti – Oreli Tort!

Situacija je upoređena i sa Denisom Šapovalovim, koji je u četvrtfinalu nedavno završenog turnira u Vašingtonu diskvalifikovan jer je opsovao navijača.

Prema tim aršinima, diskvalifikacija je ako nekome na tribinama, koji je prethodno vas vređao, kažete "je*i se", ali je samo opomena ako ga iz čista mira napucate u glavu.

"Obožavam kako kažu 'pravila su pravila' dok odjednom više nisu", napisao je Šapovalov o situaciji sa Mikelsenom.

Kada na sve ovo dodamo postojeći skandal sa dvostrukim aršinima vezanim za doping slučaj Janika Sinera, o čemu je jasno govorio i Đoković, kristalno je jasno da tenis trenutno ne zna gde udara.

Autor: Dalibor Stankov