AKTUELNO

Vaterpolisti Srbije danas od 12.15 časova igraju protiv Japana prvi meč Grupe B na Olimpijskim igrama u Parizu. Iako srpski "delfini" na ovom turniru nisu među glavnim favoritima za najasjajnije odličje, oni su obećali da će se svim silama potruditi da posle Rija i Tokija donesu medalju i iz Pariza.

Naši momci su i sami svesni da nisu onaj moćan tim kao pre četiri, odnosno osam godina, ali i dalje mogu da pariraju vrhunskim ekipama. Nisu se proslavili u prethodnom perodu na velikim takmičenjima, pa su OI u Parizu idealna prilika da još jednom pokažu da je "ranjena zver najopasnija".

"Imaćemo osam utakmica u 16 dana, igraćemo svaki drugi dan. Nijedan ekipni sport neće imati toliko utakmica. Treba da gledamo svaku sledeću, da se ne obaziramo preterano, da ne slavimo i ne tugujemo", rekao je selektor Uroš Stevanović i dodao:

"Prvi cilj je plasman u četvrtfinale – to je sigurno i realno. Kroz turnir treba da se uigravamo, da podižemo formu i ostvarimo što bolji plasman u grupi. Ne sumnjam u ekipu, najspremniji smo u proteklih godinu i po dana. Sigurno ćemo zabeležiti bolji rezultat nego što smo ih beležili u prethodnom periodu", poručio je selektor "delfina".

Grupe

GRUPA A: Hrvatska, Italija, Rumunija, Grčka, SAD i Crna Gora. GRUPA B: Španija, Mađarska, Francuska, Srbija, Australija i Japan. Muški program počinje 28. jula i traje do 11. avgusta Sistem takmičenja je jednostavan - plasman u nokaut fazu će obezbediti po četiri najbolja tima iz svake grupe, a četvrtfinale je na programu 7. avgusta. Dva dana kasnije su polufinalni susreti, a mečevi za plasman su na programu 11. avgusta, za kada je zakazano i finale.

Kapiten reprezentacije Dušan Mandić je sa reperezentacijom Srbije do sada je učestvovao tri puta na Olimpijskim igrama, i svaki put se kući vratio sa odličjem. Iz Londona 2012. godine doneo je bronzu, dok se sa zlatom vratio iz Rija 2016. godine i Tokija 2021. godine.

"Već je prošlo 12 godina od tih Olimpijskih igara u Londonu, vreme leti. Medalje su tu, to je najlepša stvar koja ostaje u sećanju. Drugačija je uloga na svakom turniru, tako će biti i na ovom. Radujem se, spremni smo, željni smo. Dug je turnir, imamo pravo i na kiks. Gledaćemo da se što bolje pripremimo za najvažniju utakmicu, a to je četvrtfinale", rekao je prvotimac Ferencvaroša.

Raspored

28. jul: Srbija – Japan (12.05) 30. jul: Australija – Srbija (10.05) 1. avgust: Srbija – Španija (12.05) 3. avgust: Srbija – Francuska (19.30) 5. avgust: Mađarska – Srbija (12.00)

Autor: Aleksandra Aras