AKTUELNO

Španski teniser, Karlos Alkaraz plasirao se u veliko finale Vimbldona, gde bi vrlo lako mogao da sačeka našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića u reprizi finala od prošle godine! Karlitos je uspeo da izbaci Danila Medvedeva u četiri seta, a preostaje da Srbin savlada Lorenca Musetija iz Italije.

Sama pobeda Alkaraza naravno dovodi i do određenih promena na ATP listi, a posebno zbog činjenice da je bodovanje na Grend slemovima od ove sezone malo promenjeno.

Plasman u finale sada donosi 1.300 bodova umesto 1.200 koliko je to bilo do prošle godine. Sa druge strane, trijumf na celom turniru donosi 2.000 bodova, kao i ranije.

Pošto je Alkaraz uspeo da izbori novu borbu za trofej na Vimbldonu, to znači da je nadoknadio još bodova i sada je na -700 u odnosu na prošlu godinu, jer je podsećamo uzeo trofej u onom epskom finalu sa Đokovićem.

Karlitos sada ima 7.430 poena i preteći će Aleksandera Zvereva na trećem mestu na ATP listi. Ipak, ostaće da gleda u leđa Novaku Đokoviću, koji ima 7.960 bodova, a koji bi plasmanom u finale dodatno pobegao i otišao na 8.460 bodova.


To znači da bi Đoković plasmanom u finale sigurno zadržao drugo mesto na ATP listi, a jedino bi strepeo u slučaju poraza, jer bi tada Alkaraz mogao da ga pretekne ako bi slavio u finalu.

Autor: Dubravka Bošković