AKTUELNO

Novak Đoković će se u četvrtfinalu Vimbldona sastati sa Aleksom De Minorom (sreda, ne pre 16 časova), a u narednim pasusima možete pročitati šta sve čeka srpskog tenisera na ovom izazovu.

Trasa Aleksa De Minora do njegovog četvrtog meča protiv Novaka Đokovića u karijeri na Vimbldonu je od početka izgledala dosta izvesna.

Rezultati koji su sledili su to i potvrdili, iako su bili pomalo neuobičajeni; pobeda u tri taj-brejka protiv zemljaka (inače srećnog gubitnika iz kvalifikacija) Dakvorta, pa onda glatka pobeda protiv Munara, zatim predaja Luke Puja i onda plasman u četvrtfinale posle 4 odigrana seta sa Arturom Fisom, koji je “izronio” iz svog dela žreba volšebnim spletom okolnosti podstaknutim povredom Huberta Hurkača.

Osvojio je “Demon” Hertogenboš u finalu protiv Korde, zatim usled umora bio eliminisan sa Kvinsa u prvoj rundi od finaliste Musetija, ali se oporavio do Vimbldona za najbolji plasman u karijeri na Vimbldonu. Njegova agresivnost i brzina se može očitati iz dela statistike sa meča protiv Fisa, gde je Australijanac osvojio 27 poena na svoj drugi servis, imao realizaciju brejk-poena skoro na 50% i uzeo čak 23 poena kroz preciznost od 70% na mreži.

Deveti nosilac turnira je znatno zreliji i kompletniji suparnik za Novaka ove godine, I ne samo po tome što je uspeo da ga po prvi put pobedi u dva seta na Junajted Kupu (6-4 6-4), već i što je “skupo” prodao kožu u neizvesnom meču u četvrtfinalu Monte Karla (7-5 6-4). Po svemu ovome bi moglo da se kaže da Aleks i njegov tim odlično poznaju Novakovu igru i da veruju da bi potpuno izgaranje na terenu moglo da im donese i drugu pobedu u četiri meča. Ono što se ovde možda zaboravlja je da je (i) Aleks imao poprilično “šarene” protivnike do sada, i da bi susret sa Novakom u verziji od 80% prikazanog u dosadašnjim mečevima doveo do sigurnog poraza.

Sa druge strane, “misterija Novak” je već u petoj fazi razrešenja, i pitanje je ko bi i šta bi moglo da dovede do njene negativne aktuelizacije kako bi “teniski Paganini” bio skrajnut sa misije osvajanja svog rekordnog 25. Grend slem (i osmog vimbldonskog) trofeja upravo na turniru koji mu je najviše značio u životu.

Još jednom odabravši da mu jedina takmičarska priprema pred Vimbldon bude egzibicija u privatnom klubu Harlingem (koji će mirne duše već ove godine moći da avansno proda karte za 2025. i po većoj ceni sa Novakom kao učesnikom), Đoković je tamo rasturio heroja četvrtfinala gornjeg dela žreba Medvedeva, da bi takav maltretman ponovio u prvom i četvrtom meču Vimbldona protiv najslabijeg Koprive (6-1 6-2 6-2) i najopasnijeg Runea (6-3 6-4 6-2) kao da zajedno sede u školskoj klupi. Naš as je do sada u Londonu oservirao 48 asa (uz 10 duplih), ostvario 67% ubačenih prvih servisa uz 83% osvojenih poena iz istih, 64% osvojenih poena na drugi servis i čak 16 osvojenih gemova na servis protivnika.

Primera radi, u meču protiv Runea je čak 33% od ukupnog broja poena osvojio u napadu (Rune tek 19%), osvojio 75% odnosno 72% poena na prvi I drugi servis, čak 78% poena na mreži od 37 odigranih, uz 21 viner i 22 neiznuđene greške, a da je pritom istrčao 164 metara manje od Runea (2429) što potvrđuje izuzetno samopouzdanje, odvažnost, agresivnost i upornost i potpunu slobodu da ovako pritisne protivnika – bez bojazni od povrede kolena ili bilo čega drugog.

Istovremeno, u njegovom najreprezentativnijem meču protiv Fisa De Minor je sa druge strane mreže imao dosta dekoncentrisanog protivnika, pa se pobeda u četiri seta izrazila kroz mnogo skromnije parametre (54% ubačenog prvog servisa, 72% poena osvojenih na prvi i 52% na drugi , 70% na mreži od 33 odigranih i 49% osvojenih poena na riternu. Ključ pobede tog meča bio je u manje lošoj nepreciznosti kod Aleksa, gde je na 23 vinera načinio i 41 neiznuđenu grešku, dok se Fis “samoeliminisao” sa 24 vinera i 66 neiznuđenih grešaka – a da je De Minor pretrčao skoro 2 km više od Novaka (4421 metara). Neuporedivo, rekli biste – i ne biste pogrešili.

Uporedni koeficijenti udaraca nam otkrivaju naglašenu Novakovu prednost svugde osim na riternu. Novakov servis je na 8.5, Aleksov 1 ceo poen ispod (turnirski prosek 7.9), dok su na riternu izjednačeni na 7.6 (prosek 6.4). Forhend kod Novaka je 8.7, kod protivnika 7.6 (prosek 7.4), a na bekhendu je Srbin na 8.0 a Australijanac na 7.5 (prosek 7.2). I u ovim brojkama se očitava Novakov ulazak u mentalnu šampionsku zonu, izuzetan fokus u realizaciji, odlična priprema meča i izvođenje zacrtanog, energetska efikasnost i pouzdanost svih profila udaraca u pobedničkoj kombinatorici. Ponavljamo – kada bi Novak bio i na 80% realizacije istih, ovaj meč ne bi trebao da nosi nikakve nepoznanice u pogledu pobednika.

Ako je Novak protiv Firnlija imao i preživeo svoju standardnu vimbldonsku “žutu minute” pitanje je da li će se tako nešto ponoviti i protiv De Minora – ili će najbolji igrač svih vremena samo nastaviti da čita “Sagu o De Minoru” tamo gde je zaboo marker u martu ove godine. Da bi Novak eventualno ušao u problem ovde morao bi da doživi sunovrat svojih servisa što bi dovelo do gubitka samopouzdanja i koncepta igre, što bi dovelo do prevelikog broja neiznuđenih grešaka i ostavilo ga bez pouzdanog rešenja u prelomnim poenima tokom meča. Čak ni takav meč u jednoj fazi ne bi neminovno značio poraz za Đokovića, ali je De Minor danas znatno kvalitetniji igrač koji bi teško ustuknuo pred preuzimanjem takvog poklona. Brzina, snaga, agilnost i lucidnost u rešenjima kod Runea i De Minora po dobrom danu je verovatno mnogo sličnija nego li različita, tako da Novaka danas ne čeka ništa previše novo ili iznenađujuće od Australijanca – osim možda uspešnija tranziciona igra iz defanzive u ofanzivu, i mogući eksperiment sa maksimalnim ubrzavanjem igre od samog početka meča kako bi se Novak izbacio iz željene zone komfora i time otupila oštrica njegove agresivnosti. Želeće obojica da poremete sistem igre jedan drugome, ali ako jedan od njih bude agresivniji i dovoljno precizan – jedino bi zamor u jednom trenutku mogao da meč učini dužim ili nepredvidljivijim.

Iz date statistike i čitanja govora tela jasno je ko je danas apsolutni favorit u meču na terenu i na tribinama, dok već sa prijatnim osećajem već viđenog gledamo put polufinala i finala najvažnijeg teniskog turnira sezone na svetu.

Autor: Snežana Milovanov