AKTUELNO

Strašna tragedija sa smrtnim ishodom desila se na regati "Aegean 600" koja se održava u Grčkoj.

Nesreća se dogodila sinoć kod mesta Kasos, a poginula je francuska jedriličarka Ana Konončuk. Vladali su ekstremni vremenski uslovi sa izrazito jakim vetrom, jačine čak 11 bofora.

Četrdesetogodišnjakinja je, prema poslednjim informacijama, navodno udarila glavom kada su se jedra čamca slomila. Posle toga pala je u more, sa još jednim članom posade koji je bio iz Ukrajine. Jedrilica je plovila pod španskom zastavom.

Obalska straža brzo je reagovala i obe osobe izvukla iz vode. Nažalost, žena koja je imala 40 godina bila je u besvesnom stanju. Muškarac, drugi član posade, inače državljanin Ukrajine je dobro i u svesnom stanju.

Prema pisanju grčkih medija, uslovi za trku bili su neodgovarajući, ali sportisti su već bili na moru i pri kraju jedriličarske trke. Telo Ane Konončuk biće prebačeno u Forenzičku složbu Rodosa, na obdukciju.

Veoma teške vremenske uslove potvrdio je i član posade drugog čamca učesnika trke, Konstantinos Antonopulos.

- U tom trenutku u Karpatiju smo znali da očekujemo veoma teške uslove. Došli smo do 45-60 čvorova, u nekom trenutku smo čuli na VHF da se dogodio incident, da je jedna osoba u moru - rekao je Antonopulos i nastavio:

- U takvim ekstremnim uslovima, svaki čamac je na diskreciji da napravi bilo kakav potez, da odustane, da podigne olujna jedra. Ono što nas uče na seminarima o bezbednosti pre meča je da nam je pre svega stalo do bezbednosti.

Autor: Jovana Nerić