AKTUELNO

Tokom 11. sezone Plazma Sportskih igare mladih odigrano je 35 Banca Intesa kvalifikacionih šahovskih turnira za decu uzrat 2013 i mlađi/đe i 2009 i mlađi/đe.

Gradovi su pažljivo birani, tako da je cela Srbija bila ravnomerno uključena. Za razliku od prošle godine učestvovalo je neuporedivo više takmičara. Cilj je bio masovnost i pronaženje novih talenata u mladjim kategorijama. Sve kvalifikacione turnire osim masovnosti pratila je i veoma jaka konkurencija, ali i neverovatna motivacija takmičara za prolazak dalje. Sportsko ponašanje takmičara i fer plej igrača krasili su sve turnire od samog početka.

Foto: Plazma Sportske igre mladih Srbija

Državno finale na Zlatiboru se igralo u četiri grupe (mladje i starije devojčice i mladji i stariji dečaci). Igralo se na digitalnim satovima uz kompjutersko parovanje (švajcarac ili berger u zavisnosti od broja igrača Kvalifikaciona takmičenja su se igrala po bergerovom ili švajcarskom sistemu (u zavisnosti od broj prijavljenih) u pet do sedam kola uz kompjutersko parovanje. Igra se po FIDE pravilima šaha za ubrzani šah i tempo igre je 10 minuta + 5 sekundi ili 15 minuta po igraču.

Foto: Plazma Sportske igre mladih Srbija

Ukupno je učestvovalo više dečaka, ali smo ove godine, uloženim dodatnim naporom kod motivacije devojčica za ovu divnu igru, na nekoliko kvalifikacionih turnira imali jednak broj dečaka i devojčica što je vrlo retka pojava.

Na Međunarodno finale koj eće se održati krajem avgusta u Splitu, plasirali su se i prošlogodišnji osvajači zlatnih medalja Nikola Adamović , Milica Vujičić i srebrene medalje Teodora Jauković.

Foto: Plazma Sportske igre mladih Srbija

Plasman Banca Intesa šah

Devojčice 2013

1. Milica Vujičić( Beograd)

2. Nina Smilić (Beograd)

3. Nora Jočić (Pančevo)

Devojčice 2009

1. Darya Timofeeva (Novi Sad)

2. Teodora Jauković (Novi Sad)

3. Nina Jočić (Pančevo)

Foto: Plazma Sportske igre mladih Srbija

Dečaci 2013

1. Nikola Adamović (Novi Sad)

2. Matej Jokić (Kragujevac)

3. Andrej Burgić (Niš) Dečaci 2009

1. Velja Nedeljković (Niš)

2. Nikola Rakić (Požarevac)

3. Stefan Tadić (Požarevac)

Sva takmičenja i aktivnosti u okviru Plazma Sportskih igara mladih u potpunosti su besplatni za sve učesnike od prvog do poslednjeg nivoa takmičenja na čemu možemo biti zahvalni svim sponzorima i partnerima igara: MOK, UEFA, FIDE, FIBA I Evropska komisija kao I Kompanije Bambi a.d., Coca-Cola HBC,NIS AD, Banka Poštanska Štedionica, Kompanija Dunav osiguranje AD, Millennium Team, Podravka, Topps, Telekom Srbija, Banca Intesa, Medical Innovation Solutions .

Autor: Snežana Milovanov