AKTUELNO

Nina Macura (13) devojčica je koja je ostvarila svoj san. A san joj je bio da osvoji zlato za Srbiju i da podigne srpsku trobojku na pobedničkom postolju!

Nina je pre nekoliko dana trijumfovala na Prvenstvu Balkana u karateu koje je održano u Istanbulu. U konkurenciji od 41 takmičarke iz 12 zemalja mlada Beograđanka bila je ubedljivo najbolja i kroz seriju borbi bez poraza se plasirala se u finale. U polufinalu je bila bolja od reprezentativke Hrvatske, a zlato je osvojila u borbi sa Grkinjom.

Foto: Privatna arhiva

-San sam počela da sanjam još u prvom razredu kada sam krenula na karate treninge. Prethodno sam u vrtiću, u školici karatea upoznala trenera Marka Ristivojevića koji mi je preneo ljubav prema karateu. Do 3. razreda bavila sam se katama u kojima sam bila uspešna, ali one su mi bile samo zagrevanje za borbe kojima se bavim od 2021.godine, kada sam stekla uzrasni uslov – priča nam mlada šampionka Balkana.

Foto: Privatna arhiva

Četiri godine zaredom, od kako je krenula da se bavi borbama, Nina je prvakinja Beograda i ekipno i pojedinačno. Na prvenstvu Srbije takođe je četiri godine zaredom osvajala prva mesta. Prvi put je pozvana u reprezentaciju da predstavlja Srbiju na prvenstvu Balkana, najvišem nivou takmičenja za njen uzrast, još 2021. godine.

Foto: Privatna arhiva

-Prvenstvo Balkana tada je bilo u Poreču. Spremala sam se ozbiljno, skidala kilažu da bih ušla u određenu kategoriju, i na sam dan polaska na takmičenje test je pokazao da sam pozitivna na koronu. Dva puta u životu sam najviše plakala. Tada od tuge što ne idem, i sada u Istanbulu od sreće kada sam osvojila zlato za Srbiju – kroz smeh nam priča Nina.

Na prvenstvu Balkana u Beogradu 2022. i u Baru 2023. zlato joj je izmaklo, oba puta osvaja bronzu..Nedostajala joj je sportska sreća. Ali zato dolazi 2024. i prvenstvo Balkana u Istanbulu gde konačno ostvaruje svoj san.

Foto: Privatna arhiva

Nina je šampion i brojnih školskih, nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Ne postoji turnir na kome je učestvovala, a da nije uzela medalju, i to uglavnom zlatnu.

Ljubav prema karateu prenela je i na mlađu sestru Anu (9) koja je pored dosadašnjih veoma uspešnih rezultata u katama od ove godine prešla u borbe i odmah osvojila titulu prvakinje Beograda i Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Nina ističe da i pored njenog rada, truda, želje i volje za uspesima, svih ovih medalja ne bi bilo da pored sebe nema trenera Maraka, trenericu Aleksandru, ali i njene drugare iz karate kluba „Pobednik 011“ koji je već treću godinu zaredom najuspešniji u Srbiji. Nina i njeni drugari su, pored uspeha u karateu, i odlični đaci koji osvajaju brojne nagrade na takmičenjima iz različitih školskih predmeta na opštinskim i državnim takmičenjima.