AKTUELNO

Nekadašnji hrvatski teniser Goran Ivanišević, sada već bišvi trener Novaka Đokovića, imao je velikih problema u svojoj zemlji pre dve decenije.

Kada je sa tada još nevenčanom suprugom Tatjanom Dragović želeo da krsti ćerku Amber Mariju, naišli su na veoma glasno odbijanje. Sve što je bilo pripremljeno za ceremoniju propalo je jer biskup nije želeo da im izađe u susret.

Kako se pojedini hrvatski mediji prisećaju dve decenije kasnije, hvatsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk odbio je da krsti Amber Mariju jer njeni roditelji Goran i Tatjana u tom trenutku nisu bili venčani. Ta odluka bila je kontroverzna i izazvala je mnogo pažnje, pa su se u različitim periodima o njoj oglašavali roditelji devojčice. Ivanišević je u tom slučaju udario čak i na kompletnu crkvu.

"Problem je u tome što Crkva ima dvostruke kriterijume. Zato je uvek odvajam od Boga. Oba partnera moraju imati sve sakramente kako bi se obavilo krštenje. Za neke pravila vrede, za neke ne. Nas su ubacili u tu prvu grupu i, prema njihovim kriterijumima, mi ne možemo krstiti naše dete. To je pravo Crkve, ali uveren sam da ćemo uskoro rešiti i taj problem. Mislim da bi Crkva trebalo da se bavi mnogo važnijim stvarima", rekao je svojevremeno Ivanišević, revoltiran odlukom biskupa.

Ceremonija je bila pripremljena - pisao je tada "Story" - za kraj jula, a krštenju Ivaniševićeve naslednice trebalo je da prisustvuju samo najbliži.

Ipak, ono se nije desilo kako je prvobitno planirano, a jedan od razloga bio je i to što Tatjana Dragović nije bila krštena.

"Ne samo da niko ne želi da krsti našu Amber Mariju nego ne žele da krste ni mene! Ni na Visu, ni u Splitu ni u Zagrebu", grmela je Tatjana 2006. godine, godinu i po dana nakon što je propala ceremonija krštenja koju su ona i Goran isplanirali.

Autor: