AKTUELNO

Za Moniku Seleš današnji datum je veoma važan. Kao i svakog prethodnog, i ovog 11. marta se seća kako je postala prva na WTA listi, pošto je sa trona svrgnula legendranu Štefi Graf. Bilo je to sada već davne 1991. godine, a pre toga Nemica, jedna od najboljih u istoriji "belog sporta" bila je na vrhu čak 186 nedelja.

"Mala Mo" je nekoliko meseci ranije, u decembru 1990. godine napunila 17 godina, skoro godinu dana nakon što je postala najmlađa šampionka Rolan Garosa. Ubrzo je postala i najmlađa teniserka na prvom mestu WTA liste.

Inače, baš je u finalu Otvorenog prvenstva Francuske (1990. godine) pobedila Nemicu u dva seta, rezultatom 7:6, 6:4.

Uspon ka vrhu bio je postepen

Te iste godine je napredovala do trećeg mesta WTA liste, da bi na Vimbldonu došla do četvrtfinala, a onda je u oktobru osvojila svoj prvi turnir u dvorani, kada je u Oklandu pobedila Martinu Navratilovu u dva seta u finalu. Onda je usledila i ta "berićetna" 1991. godina.

Na Australijan openu je osvojila svoju drugu Grend slem titulu, pa se kraj "vladavine" Grafove nazirao. Sve je zvanično potvrđeno na današnji dan, pre 33 godine.

Foto: Tanjug AP

- Od kada sam stupila na scenu, svi su govorili "ona je sledeći broj 1", a ja sam se pitala šta će biti sa mnom ako ne dođem na prvo mesto. Da li ću biti još jedna… ne znam koja je tačno reč… usijana glava? Ali, sada kada sam uspela, hoću da nastavim u tom stilu. Hoću da osvajam turnire. Ako ne uspem, biću najkraće na prvom mestu od svih - rekla je svojevremeno Selešova za Njujork Tajms.

Zatim se dominacija svetskim terenima nastavila. Od januara 1991. osvojila je čak sedam od osam Grend slemova na kojima je nastupala, izgubivši samo finale Vimbldona 1992. Tada je nanizala neverovatan učinak od 56 pobeda i samo jednog poraza.

Foto: Printscreen YouTube/ MISTER DENY

Turnir u Hamburgu i suludi napad nožem je promenio sve

Onda je došao i turnir koji je zauvek promenio njenu karijeru. Krajem aprila 1993. godine izvesni Ginter Parhe je gledao meč jugoslovenske teniserke i Magdalene Malejeve. Zbog patološke mržnje prema Selešovoj koja je sa trona svrgnula Grafovu napao je nožem.

Tada je nažalost sve krenulo nizbrdo, kada je reč o karijeri.

Monika je 1994. uzela državljanstvo SAD i osvojila je Australijan open 1996, ali se nikad više nije vratila na nivo na kome je bila u prvim godinama. Poslednji profesionalni meč odigrala je 2003. godine, iako se zvanično penzionisala tek 2008, sa nepunih 36 godina.

Iza sebe ima 53 osvojene titule i 595 pobeda, uz 122 poraza. Uz 178 nedelja na vrhu liste najboljih teniserki.