AKTUELNO

Novak Đoković je još jednom ispisao istoriju tenisa!

Prvi je igrač u istoriji koji je sedam puta osvojio Završni turnir.

Srpski as je u finalu u Torinu savladao domaćeg igrača Janika Sinera sa 6:3, 6:3 i tako osvojio istorijski trofej.

Meč je trajao sat i 43 minuta.

Bilo je ovo njegovo deveto finale na Završnim turnirima. Novak je kući nosio pehare 2008., 2012., 2013., 2014., 2015. i 2022. godine, a toj kolekciji je dodao i 2023. godinu.

Krenulo je sjajno za Đokovića. Napravio je brejk u četvrtom gemu prvog seta. Taj gem je obeležila i tuča na tribinama "Pala Alpitura" u Torinu. Intervenisalo je obezbeđenje i izbacilo huligane. To nije poremetilo Novaka koji je spasao dve gem lopte.

U nastavku seta teniseri su uzimali svoje servise, pa je Novak posle 38 minuta igre dobio prvi set za 6:3.

Odmah na startu drugog seta Đoković je napravio brejk, i to sa nulom! Sa nulom ga je i potvrdio. Đoković je nanizao deset uzastopnih poena, pre nego što je izgubio prvi.

Teniseri su do sedmog gema održavali svoj servis, a onda smo videli spektakularan gem od skoro 16 minuta igre. Siner je iskoristio osmu gem loptu, a Novak propustio dve brejk šanse.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

Siner je u narednom gemu opasno pretio, imao 0:30 i napao sjajno, ali je napravio katastrofalnu grešku. To je još jednom ponovio, pa je gem otišao na tas Novaka.

Pod takvim pritiskom Italijan je puno grešio na svom servis gemu i prvom duplom servis greškom praktično odsvirao kraj meča.

TOK MEČA

2. SET

6:3 - Gotovo je! Novak je osvojio istorijski sedmi trofej na Završnom turniru.

5:3 - Spasavao se Novak kao zna i ume. Siner je imao 0:30, a onda je napravio dve neverovatne greške.

4:3 - Neverovatan gem su odigrali Novak i Janik! Gem je trajao skoro 16 minuta a Siner ga je dobio posle puno muka. Italijan je iskoristio sedmu gem loptu, dok je Novak propustio dve brejk lopte.

4:2 - Novak se izvukao iz opasne situacije. Janik je stekao dve vezane brejk lopte. Novak je trpljivo osvajao poen po poen i zadržao brejk prednosti.

3:2 - Konačno jedan lakši servis gem za Sinera. Upisao jeas servis, kao i dva vinera.

3:1 - Đoković je odservirao čudesan gem. Prva tri poena je osvojio iz tri asa, a zatim servis vinerom stigao do gema.

2:1 - Šteta, šteta, šteta! Novak je propustio tri brejk šanse. Na jednoj je imao zicer, ali je pogodio vrh mreže, pa je loptica otišla u aut.

2:0 - Svih osam poena u drugom setu uzima Đoković. Stigao je do 9. asa.

1:0 - Brejk već na startu drugog seta! I to sa nulom! Navijači pokušavaju da dignu Sinera, šalju mu energiju sa tribina, ali njemu trenutno nema pomoći.

1. SET

6:3 - Tačno 38 minuta trajao je prvi set. Toliko je bilo dovoljno Novaku da demonstrira silu protiv Italijana.

5:3 - Sa dva asa, pri rezultatu 30:30 Siner je stigao do svog trećeg gema.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

5:2 - Šesti as u meču za Noleta, novi viner. Funkcioniše i drugi servis, pa srpski as bez izgubljenog poena osvaja gem.

4:2 - Siner je tek sada upisao prvi as servis u meču. A i Novak je nešto slabije odigrao gem, verovatno svestan da svojim servisima može da dođe do seta.

4:1 - Novi, peti as u meču, za potvrdu brejka. I opet Novak bez većeg problema uzima servis gem.

3:1 - BREJK! Novak prvi zadaje udarac! Siner je imao komotnih 40:15, ali je Novak sa dva vinera spasao gem, a zatim u nastavku stigao do brejka.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

Tokom četvrtog gema meč je prekinut jedno vreme jer su se na tribinama potukli navijači. Obezbeđenje je brzo reagovalo i izbacilo deo njih.

2:1 - Nova dva asa Novaka, ukupno već četiri u meču. Još jedan nešto laganiji servis gem za srpskog asa.

1:1 - Uzima Siner svoj prvi servis gem. Teško rivali uzimaju Sineru servis gemove, sjajno servira italijanski teniser.

1:0 - Dobar i siguran start Đokovića. Bez izgubljenog poena, sa dva asa Novak kreće u meč. Publika je već počela sa igricama, u nekoliko navrata je dobacivala pre završenog poena.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

Deveti put u karijeri Novak Đoković igra finale na Završnom turniru. Ovog puta rival mu je Italijan Janik Siner, koji će na domaćem terenu pred svojom publikom pokušati da se domogne prve titule.