AKTUELNO

Odbojkaši Srbije poraženi su od Sjedinjenih Američkih država sa 3:0 (25:19, 25:18, 25:17) u 6. kolu grupe B kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre i tako su izgubili svaku šansu da kroz turnir dođu do vize za Tokio.

Ali, to ne znači i da je izgubljena svaka nada da će Srbija da se domogne Olimpijskih igara.

Naime, na Olimpijskim igrama učestvuje 12 ekipa. Već su se tamo našli Francuzi kao domaćini, a pridružiće im se još šest ekipa koje izbore vizu preko kvalifikacionog turnira, a jedna od njih je i Amerika, koja je upravo protiv Srbije potvrdila vizu za Pariz.

Iako je Srbija na kvalifikacionom turniru odigrala ispod svakog nivoa, i dalje ima teoretske šanse da se domogne plasmana u Pariz.

Naime, trenutno je Srbija na 9. mestu FIVB rang liste i za sada ima izgledne šanse da na osnovu tog mesta dođe do poslednjeg "voza za Pariz".

Trenutno je od lošije rangiranih ekipa samo i Belgija na Nemačka na putu da osiguraju vizu za Pariz, a Srbiji upravo i odgovara da bude manje timova koji su bolje rangirani, a kvalifikuju se za Olimpijske igre preko kvalifikacionog turnira.

Ukoliko bi i Nemačka i Belgija posustale u poslednjim utakmicama, to bi Srbiji dodatno popravilo šanse.

Ali, sve će zavisiti od sledeće Lige nacija, gde će posle grupne faze ovog takmičenja biti i kompletirana rang lista za plasman na Olimpijske igre.

Rang lista će favorizovati ekipe sa kontinenata koji ne budu obezbedili Olimpijske igre.