AKTUELNO

U nedostatku takmičarskih okršaja u Rusiji, zemlji preko nekoliko miliona sportista, pribegli su zanimljivim anketama. Tako su Rusi birali najlepšu sportiskinju.

U anketi, u kojoj je učestvovalo više od 700.000 ljudi pobedila je Alina Zagitova (20), devojka koja se bavi umetničkim klizanjem. Olimpijska šampionka iz Pjongčanga 2018. godine ubedljivo je trijumfovala u žestokoj konkurenciji.

Za lepu Alinu je prema rezultatima ankete RIA Novosti, glasalo više od 338.000 učesnika, što je 47,5 odsto od ukupnog broja glasova.

Drugo mesto zauzela je Ana Ščerbakova (19), još jedna sportiskinja koja se bavi umetničkim klizanjem. Inače olimpijska pobednica iz Pekinga 2022. i svetska šampionka iz Stokholma 2021.

Treće mesto su podelile sestre bliznakinje Dina i Arina Averina (24), višestruke šampionke Evrope i sveta u ritmičkoj gimnastici.

Ruski mediji pišu da Alina Zagitova svojim izgledom neodoljivo podseća na glumačku divu Moniku Beluči. Obe su crnke i imaju izrazito lepe crte lica, zanosnu figuru i neodoljivi seksepil.

Alina Zagitova rođena je u mestu Iževsk, u oblasti Udmurtija. Potiče iz tatarske porodice.

Njeni roditelji su nekoliko dana nisu joj dali ime po rođenju, a onda su odlučili daje nazovu po ruskoj ritmičarkoj gimnastičarki Alini Kabajevoj.

Sa svega četiri godine počela je da trenira umetničko klizanje. Ljubav prema ledu usadio joj je otac Ilnaz Zagitov, koji je bio hokejaš i hokejaški trener.

Godine 2015. preselila se u Moskvu da bi je trenirali najbolji ruski treneri Eteri Tutberidze i Sergej Dudakov. Tu je živela sa bakom, a išla je i u školu crtanja i slikanja.

Uskoro bi trebalo da diplomira na Ruskoj predsedničkoj akademiji za nacionalnu privredu i javnu upravu (RANEPA), smer novinarstvo.

Alina Zagitova jedina je ruska klizačica koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama, Svetskom prvenstvu u umetničkom klizanju, Evropskom prvenstvu u umetničkom klizanju i finalu Gran pri umetničkog klizanja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je Alinu Zagitovu Ordenom prijateljstva za svoju olimpijsku pobedu na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine. Tada je proglašena i za najbolju sportiskinju zemlje u više anketa.