AKTUELNO

Čuveni nemački teniser i trener Boris Beker, izjavio je danas da je Španac Rafael Nadal favorit za osvajanje Rolan Garosa, prenosi "Jurosport".

Nadal ima problema sa povredom kuka, koju je zadobio na Australijan openu, gde je srpski teniser Novak Đoković trijumfovao i ponovo preuzeo prvo mesto na ATP listi. Nadal i Đoković su osvojili po 22 grend slem trofeja u karijeri.

"Mislim da Đoković ne razmišlja o zlatnom slemu", rekao je Beker upitan da li bi srpski teniser razmišljao o mogućnosti da osvoji i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

"Jurosport" podseća da Nadal ima nadimak "kralj šljake", pošto je osvojio mnogobrojne trofeje na toj podlozi, uključujući rekordnih 14 na Rolan Garosu.

"Mislim da Đoković želi da osvoji 23 grend slem titule, što bi bio rekord. Sledeći grend slem je Rolan Garos gde je, po meni, favorit i dalje Nadal. Đoković je u naletu i videćemo šta će nam prirediti dva šampiona", istakao je Beker.

Đoković, Nadal i Rodžer Federer su u karijeri osvojili ukupno 64 grend slem titulu.

Beker tvrdi da ljudi neće razumeti koliki su uticaj na tenis imaju trojica igrača sve dok se ne povuku Đoković i Nadal.

"Oni nisu samo sportske ikone, oni su ikone kulture. To prevazilazi i zemlje odakle dolaze - Srbiju, Španiju, Švajcarsku. Uticaj koji imaju na tenis je ogroman. Nadam se da će Đoković i Nadal igrati još godinu ili dve i mi ćemo imati koristi iz toga", rekao je Beker.

Đoković je u ponedeljak oborio rekord Nemice Štefi Graf po broju nedelja na prvom mestu svetske rang-liste u obe konkurencije.

Beker je naveo da nikada nije mislio da će rekord Štefi Graf od 377 nedelja biti oboren. On je istakao da je dostignuće Novaka Đokovića od 378 nedelja u vrhu ATP liste neverovatno.

"Kao Nemac želeo sam da Štefi Graf bude rekorderka, ali pošto sam blizak Novakov prijatelj, nisam toliko nesrećan zbog toga", rekao je Beker i nastavio:

"Novak je fantastičan momak i veliki šampion. Rekordi su tu da se ruše. Pre ili kasnije oni će biti srušeni, ali ovaj rekord je za knjige iz teniske istorije. I znate šta - i dalje se broji. Mislim da će Novak biti broj jedan još nekoliko nedelja pre nego mu neko skine krunu".