AKTUELNO

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale završnog Masters turnira u Torinu.

On je savladao Amerikanca Tejlora Frica nakon dva brejka rezultatom 7:6 (7:5) 7:6 (8:6).

U prvom setu viđena je velika borba. Srpski teniser uzeo je brejk Amerikancu za vođstvo od 3:2, ali je Fric odmah uzvratio. Oba tenisera bila su sigurna na svoj servis do kraja seta, tako da je odluka pala u taj-brejku. I tamo je viđena velika borba, u kojoj je na kraju prelomio 12. poen koji Đoković dobija fantastičnom forhend paralelom.

Đoković je loše počeo drugi set, odmah pretrpeo brejk, koji je Fric sigurno čuvao sve do 10. gema. Ali tada se Amerikancu stegla ruka, a Novak pokazao zašto je verovatno najbolji teniser svih vremena. Vratio je brejk srpski teniser, a zatim ponovo uveo set u taj-brejk. Tamo je iskoristio drugu set loptu i tako došao do finala u kojem čela pobednika meča Kasper Rud - Andrej Rubljov.

Ovom pobedom Novak je osigurao dodatnih 400 bodova na ATP listi, što znači da je na ovom turniru već osvojio 1.000 poena. Pobeda u finalu donela bi srpskom teniseru maksimalnih 1.500 poena.

TOK MEČA:

II set

7:6 - Novak ide u finale Torina! Neverovatni srpski teniser pokazao je neverovatnu mentalnu snagu. Pri rezultatu 5:4 za Đokovića, Fric je osvojio možda i najbolji poen na meču. Međutim, to nije pokolebalo Đokovića. Došao je do prve set lopte i to na svoj servis, ali je nije iskoristio. Ipak, pri rezultatu 7:6 za Novaka servirao je Fric, a Novak uzima odlučujući poena za finale završnog Mastersa.

6:6 - Ponovo će se igrati taj-brejk. Izvršio je Novak ozbiljan pritisak na rivalu, došao do 40:30, ali zatim greši, tako da ćemo gledati reprizu prvog seta.

6:5 - vodi Novak! Sjajna igra Đokovića u ovim trenucima. Izgubio je prvi poen u gemu, ali zatim rutinski dobija naredna četiri. Serviraće Fric za opstanak u meču.

5:5 - brejk za Novaka! Fantastičan poen Novaka pri rezultatu 30:15. Već u sledećem poenu stiže Đoković do brejk lopte, a zatim nakon dugog poena stiže do brejka.

4:5 - Loše je otvorio Novak servis gem, gubio 0:30, ali onda znatno podiže nivo igre za 40:30. Došao je je Fric do izjednačenja, ali Đoković zatim uz malo sreće i grešku rivala ipak dolazi do gema.

3:5 - Napokon je uspeo Đoković da izvrši pritisak na servis Frica, došao je do 0:30, ali onda Fric sjajnim forhendima i servisima dolazi na gem do seta.

3:4 - Ne sluša prvi servis Đokovića, a napravio je i prvu duplu grešku u meču. Ipak, pri rezultatu 30:30 pronalazi Novak prvi servis, zatim fenomenalnim bekhendom stiže do 3:4.

2:4 - Ne uspeva Novak da iskontroliše servis rivala u drugom setu. Ponovo bez problema za Frica. Tek dva izgubljena gema na svoj servis u drugom setu ima Amerikanac.

2:3 - Brzo se odigravaju gemovi u drugom setu. Još jedan ekspresan gem sa nulom za Novaka.

1:3 - I bekhend dobro služi Amerikanca. Uz stabilan servis, dolazi do još jednog sigurnog i brzog gema.

1:2 - Siguran gem za Novaka, jedan od kraćih u meču. Deluje da se srpski teniser trudi da sačuva što više energije nakon iscrpljujućeg meča protiv Medvedeva.

0:2 za Frica. Sjajno je Fric ušao u drugi set. Dobro igra u razmenama, a i servis mu funkcioniše odlično, tako da potvrđuje brejk.

0:1 za Frica. Loš start Novaka u drugom setu, Amerikanac odmah dolazi do brejka. Dobio je Fric jednu dužu razmenu kojom dolazi do dve brejk loptu. U narednom poenu greši Novak i Fric dolazi do prednosti.

I set

Taj-brejk

7:6 - Đoković u taj-brejku dobija prvi set! Velika borba u taj-brejku. Imao je Novak prednost mini-brejka (3:2), ali je odmah u sledećem poenu izgubio u prednost. Uspeo je srpski teniser da sačuva svoj servis i stekne prednost od 6:5, a onda fantastična forhend paralela donosi Đokoviću prvi set!

6:6 - Sjajan poen na 15:0 za Novaka. Napokon jedna duža razmena koju Đoković dobija sigurnim volejom. U nastavku sigurni servisi donose taj-brejk.

5:6 za Frica - Opet je bilo 30:30, a onda Fric nastavlja da sjajno servira i osigurava taj-brejk. Deluje da se stalno ponavljaju isti gemovi na amerikančev servis.

5:5 - Nema Fric odgovor za precizne i nezgodne servise srpskog tenisera. Dobija Novak gem sa nulom, sa četiri servis vinera.

4:5 za Frica - I ovaj put je Novak uspeo da osvoji dva poena na servis rivala, ali Amerikanac ne popušta. Serviraće srpski teniser za opstanak u setu.

4:4 - Izgubio je Novak prvi poen u gemu, ali onda sjajnim servisima preokreće. Nova greška srpskog tenisera na 40:15, ali još jednim dobrim servisom dolazi do gema bez većih problema

3:4 - za Frica. Stegnuto je krenuo Amerikanac u ovaj gem, napravio i duplu grešku kojom je Novak došao do 0:30. Međutim, stabilizovao je Fric servis i preokrenuo rezultat za vođstvo.

3:3 - brejk za Frica. Prvi problemi za Đokovića na njegov servis. Nekoliko Novakovih grešaka dovelo je Frica do brejk lopte, koju je Amerikanac i iskoristio, nakon još jedne Novakove greške.

3:2 - brejk za Novaka. Sjajan ritern srpskog tenisera na koji Fric nije imao odgovor. Đoković dolazi do brejka sa nulom.

2:2 - Nakon uvodne greške, srpski teniser dolazi do još jednog sigurnog gema na svoj servis. Pokazao je Amerikanac koliko može dobro da igra pri rezultatu 40:15, ali Novak u narednom poenu koristi prednost servisa i dominantno osvaja poen nakon kraće razmene za 2:2. Ponovo Novak ima sjajnu podršku u vidu svoje porodice.

1:2 za Frica - Dobri servisi čuvaju Frica u prednosti. Došao je Đoković do 30:30 i ovaj put, ali je bio nemoćan u sledeća dva poena.

1:1 - Siguran Novak na svoj servis. Gem osvojen bez izgubljenog poena.

0:1 za Frica - Izvršio je Novak pritisak na servis rivala već u prvom gemu i naterao ga na nešto duže razmene. Zadržao je ipak Amerikanac mirnoću na 40:40 i poveo. Sjajan gest Novaka kod poslednjeg poena, kada je priznao da je Fricova lopta završila u terenu.

14:12 - Meč počinje.

- Igrači su upravo izašli na teren.

- Plasman u finale donosi dodatnih 400 poena na ATP listi.

Srpski teniser Novak Đoković igra protiv Amerikanca Tejlora Frica polufinale Završnog mastersa u Torinu, a početak meča zakazan je za 14 časova.

Novak Đoković je na prvoj poziciji završio učešće u Crvenoj grupi Završnog mastersa u Torinu, a u petak je posle velike borbe u neverovatnom meču slavio nad Danilom Medvedevim.

Sa druge strane Amerikanac je slavio u tri seta protiv Feliksa Ožea-Alijasima.

Đoković i Fric sastali su se do sada pet puta, a isto toliko puta slavio je Srbin. Poslednji meč odigrali su na ATP mastersu u Parizu 2021. godine. Ovaj meč na programu je od 14 časova.

U drugom polufinalu sastaće se od 21 sat Andrej Rubljov i Kasper Rud.

Autor: