AKTUELNO

Bivši trener brazilskog gimnastičarskog tima Fernando de Karvaljo Lopes kažnjen je sa 109 godina i osam meseci zatvora zbog višestrukog silovanja, seksualnog i psihičkog uznemiravanja najmanje četiri gimnatičarke od kojih je najmlađa imala 13 godina, prenose mediji u Brazilu.

Karvaljo Lopes, koji se sve vreme procesa izjašnjavao kao nevin, ima pravo žalbe na odluku Suda u Sao Bernrdu do Kampu, država Sao Paulo.

Slučaj je prvi put dospeo u javnost u aprilu 2018. godine zahvaljujući istraživačkom radu novinara TV programa "Fantastico", u priču se potom uključilo Tužilaštvo, zatim i policija. Klupko je počelo da se odmotava i trener manijak je završio iza rešetaka.

Osuđeni trener je radio sa devojčicama uzrasta 20 godina, u pitanju je reprezentacija Brazila, a onda je 2016. godine, malo pre Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, izbačen iz nacionalnog tima. Otkaz je dobio posle prijave roditelja jedne od gimnastičarki koja je bila pod njegovim trenerskim patronatom.

Dve godine kasnije, zahvaljujući ekipi TV "Fantastico", tačnije u aprilu 2018. godine, otkriveno je da je Karvalja Lopesa prijavilo desetak gimnastičarki koje je trenirao u periodu od 1999. do 2016. godine. Od tog broja četiri su imale čvrste optužbe za silovanje zbog kojih je na kraju završio na Sudu.

Karvalju Lopesu je 2019. godine je izrečena mera doživotne zabrane bavljenja gimnastikom u bilo kojoj ulozi.

U međuvremenu, suočio se sa još teških optužbi po više osnova. Pre četiri godine oko 40 gimnastičarki su izjavile za "Globo" televiziju da su bile žrtve psihiškog, fizičkog i seksualnog maltretiranja njihovog trenera. Nekolicina gimnastičarki su se na suđenju treneru pojavile u ulozi svedoka.

Povodom slučaja koji je potresao Brazil tamošnji Gimnastičarski savez je poručio da ima nultu toleranciju za uznemiravanje i zlostavljanje u sportu i da veruje da će pravosuđe izreći odgovarajuće kazne za ovakva dela.

#Presuda

#Trener