AKTUELNO

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković izjavio je da očekuje pobedu na predstojećem 55. "Srbija reliju", koji će biti održan od 23. do 25. septembra u Vrnjačkoj Banji.

Borković i njegov suvozač Igor Marković pobeđivali su na Srbija reliju 2019. i 2020. godine.

"Ovde smo posle godinu dana pauze. 2019. smo odlučili da vozimo Srbija reli, pošto je poslednji Srbin pobedio na ovom takmičenju 1992. godine. Nisam reli vozač, već vozač na kružnim stazama. Pobedio sam i 2020. godine. Hteli smo i prošle godine da učestvujemo, ali sam tada vozio na Evropskom šampionatu turing automobila. Želimo da se vratimo u velikom stilu da pobedimo treći put. Ove godine smo učestvovali na Reliju u Hrvatskoj, pokazali smo brzinu, ali smo imali incident, pošto smo udarili u drvo. Ostao je gorak utisak u ustima", rekao je Borković na konferenciji za novinare.

On je istakao da mora da završi ovogodišnji Srbija reli.

"Reli je nepredvidiv. Imam veću bojazan nego 2019. godine, jer se od mene očekuje da budemo brzi i pobedimo. Bićemo malo oprezniji i trudiću se da budem pravi reli vozač. Publika mora da bude zadovoljna, jer ja ne dolazim na neku trku da bih se vozikao. Sigurno ćemo dati sve od sebe da pobedimo. Hvala AMŠ i svim ljudima koji organizuju ovo takmičenje. Pozivam sve ljubitelje kraljice auto-sporta, po meni najlepšeg sporta na svetu. Nadam se da neće biti tehničkih problema, postoji šansa da uvek pukne guma. To se dešava i najboljim vozačima sveta, ali to je nešto sto reli čini kraljicom sportova i što je je složena disciplina", rekao je Borković.

Njegov suvozač Igor Marković je zahvalio svima na organizaciji Srbija relija.

"Mi imamo svoju priču, gradimo neki svoj tempo. Dušan nema puno iskustva, on zaista je pristupao reliju kao kružni vozač. Samo još neke finese, ali reli je pre svega iskustvo. Reli je stalno neki novi izazov. Nadamo se da ćemo da ponovimo uspeh iz 2019. i 2020. godine", dodao je Marković.

Predsednik Auto-moto saveza Srbije (AMS S) Dejan Stojić izjavio je da se nada pobedi Borkovića.

"Imam veliko zadovoljstvo da najavim 55. Srbija reli, koji će startovati u Vrnjačkoj Banji. Srbija reli je najprestižnije i najstarije takmičenje u auto-moto sportu u Srbiji. Ove godine imamo 46 posada iz Srbije i zemalja u okruženju. Ovo takmičenje se boduje za Kup Evrope, Prvenstvo Bugarske i Prvenstvo Srbije. Ove godine opet imamo šansu da naš takmičar osvoji Srbija reli. Borković je osvajao Srbija reli 2019. i 2020. godine. Ja se nadam da će taj rezultat da ponovi i ove godine. Hvala Borkoviću na učescću, jer ovaj reli diže na viši nivo. Najavio se veliki broj navijača, koji će prisustvovati Srbija reliju. Pozivam navijače da dođu u velikom broju", rekao je Stojić.

On je zahvalio na pomoći u organizaciji Srbija relija Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu Srbije, AMS S, Sportskom auto i karting savezu Srbije, AMS S osiguranju, kao i volonterima.

Generalni sekretar Sportskog auto i karting saveza Srbije Petar Matović pozvao je navijače da dođu u velikom broju.

"Domaćin će biti Vrnjačka Banja, a reli će se voziti i u Brusu i Aleksandrovcu. Brzinci će biti voženi na Goču, Kopaoniku i aleksandrovačkoj Župi. Itinerer će biti dužine 537 kilometara, od čega 150,9 km će biti brzinski ispiti. Zahvalio bih se svim sluzbama na pomoći, a bezbednost takmičara i gledalaca će biti na vrhunskom nivou. Promotivni start je u petak posle 20 sati u Vrnjačkoj Banji, a po šest brzinskih ispita biće voženo u subotu i nedelju. Želimo da navijači dođu u što većem broju, a da pobedi Borković", rekao je Matović.

Direktor takmičenja Branislav Pijević izjavio da očekuje da Srbija reli protekne u najboljem redu.

"Ova ekipa koja radi Srbija reli bila je na četiri međunarodna takmičenja. Preneli smo iskustva iz WRC. U subotu u 9.01 je start prvog takmičara. Svi gledaoci koji dođu treba da prate uputstva redara. Nadam se da će ovaj reli da proteknem u najboljem svetlu", rekao je Pijević.

#Dušan Borković