AKTUELNO

Tenis definitivno neće biti isti posle odluke Rodžera Federera da se penzioniše.

Nije da se taj potez nije očekivao, biologija je učinila svoje, ali je Švajcarčeva objava ipak izazvala brojne i burne reakcije, ne samo teniskog, nego, ispostavlja se, i fudbalskog sveta.

Poznato je da je Rafael Nadal, Federerov stari rival, ali za razliku od odnosa koji Švajcarac i Španac imaju sa našim Novakom Đokovićem i dobar prijatelj, veliki navijač madridskog Reala, pa onda ne čudi potez koji su povodom penzionisanja povukli čelnici blankosa.

O čemu je reč?

Madridski gigant želi da na svom stadionu, legendarnom, odkora renoviranom Santjago Bernabeuu, bude domaćin teniskom okršaju između Rodžera i Rafe.

Taj meč bi, piše I-Es-Pi-En, sa tribina pratilo 80.000 gledalaca, a preko malih ekrana nekoliko desetina, možda i stotina miliona ljudi.

Ovaj dvojac oduvek je bio u odličnim odnosima i izvan terena, a upravo je Nadal među prvima komentarisao Federerovu odluku da okonča briljantnu karijeru.

Nema sumnje da bi ovaj spektakl doneo veliku gledanost i širom sveta preko TV ekrana, a koliko bi koštala karta na samom stadionu još se ne zna, ali sigurno negde u rangu cifre koju su ljubitelji tenisa plaćali za karte za zvaničan oproštaj Rodžera Federera, Lejver kup u londonskoj O2 areni.

Ukupno, Federer i Nadal su odigrali 40 međusobnih dvoboja, a uspešniji je Španac koji je ostvario 24 pobede. Ipak, Rafa je ovoliku prednost stekao najviše zahvaljujući dominaciji na zemljanim terenima gde je izgubio samo dva puta u 16 okršaja.

Ljubitelji tenisa sećaju se njihove egyibicije iz maja 2007. kada su ukrstili rekete na terenu koji je na jednoj polovini bio napravljen od šljake, a na drugoj od trave.

Bilo je to posle dve godine njihove dominacije na ovim podlogama: Rafa je bio u seriji od 72 meča bez poraza na šljaci, a Rodžer je imao 48 uzastopnih pobeda na travi.
Mesto događaja bila je Palma de Majorka, na rodnom ostrvu španskog tenisera. Izgradnja terena trajala je 19 dana i koštala 1,63 miliona dolara. Na kraju, slavio je El Matador 7:5, 4:6, 7:6(10), iako je Rodžer prvi imao dve meč lopte.

Taj meč bio je specifičan i po tome što su igrači na svaka dva gema menjali patike kako bi đonove prilagodili podlozi na kojoj igraju. Obojica su u prvom setu koristila igranje na šljakastoj strani terena da brejknu protivnika, ali je to Rafi uspelo dva puta, a Rodžeru samo jednom. Svi ostali brejkovi na meču ostvareni su kada je igrač vraćao servis sa travnate podloge.

Autor: