AKTUELNO

Srpska atletika imala je veoma berićetnu 2022. godinu. Računajući juniorske i seniorske šampionate, atletičari iz Srbije osvojili su čak 16 medalja, od čega četvrtinu na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Minhenu.

Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza, kaže za Pink da je to plod konstantnog ulaganja u infrastrukture i uslove koji omogućavaju atletičarima nesmetanu pripremu za najveća takmičenja, te da ljudi u Savezu nisu iznenađeni uspesima naših takmičara.

- Nikad više nije bilo juniorskih rekorda, pionirskih rekorda, mlađih juniorskih rekorda, i seniorskih, nego u zadnje dve godine. Počeli su da padaju rekordi koji su bili stari više od 30 godina. Znači infrastruktura, ulaganje u ovaj sport je počelo da daje rezultate", kaže Jevrosimović.

Kada sam došao u Srpski atletski savez ja sam kompletan program izneo predsedniku Srbije i Ministarstvu omladine i sporta, naglasio je Jevrosimović i dodao da je u Srbiji za poslednjih 12 godina izgrađeno više od 30 atletskih objekata.

- Atletika je sport koji je mnogo teže izgraditi u odnosu na druge sportove, jer atletika ima 48 raznorodnih disciplina, 24 muška i 24 ženska, dakle to je kao da gledate 48 razlićitih sportova. Zahvaljujem se predsedniku Republike Srbije, Vladi Srbije, Ministarstvu za omladinu i sport, kao i Olimpijskom komitetu, koji su podržali program Srpskog atletskog saveza na samom početku. Danas je taj program počeo da daje rezultate - rekao je Jevrosimović.

Na Evropskom prvenstvu u atletici u Minhenu naša zemlja bila i više nego uspešna a Srbija je osvojila četiri medalje.

- Pre 12 godina mogli smo da sanjamo da imamo jednu medalju, danas ih imamo četiri, moglo je da ih bude i više da smo imali malo sreće. Ove medalje jesu veliko iznenađenje za naciju, a za nas u Savezu je plod našeg rada - rekao je Veselin Jevrosimović.

Na Evropskom olimpijskom festivalu mladih naša zemlja osvojila je dve medalje, zlato nam je donela Maša Rajić u trci na 800 m. Još jednu medalju na ovom takmičenju donela nam je Nikolina Pejatović i to u skoku uvis, srebro.

Na Mediteranskim igrama u Oranu naša reprezentacija osvojila je čak pet medalja. Milica Gardašević donela je Srbiji zlato u skoku udalj.

Još jedno zlato našoj zemlji osvojio je Armin Sinančević koji je dva meseca kasnije postao i vicešampion Evrope u bacanju kugle.

Srebrnu medalju u Oranu osvojio je Lazar Anić u skoku udalj.

Adriana Vilagoš je ove sezone odbranila titulu svetske juniorske šampionke, osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Oranu, zatim srebro na Evropskom prvenstvu za seniore u bacanju koplja.

Asmir Kolašinac već 15 godina je na atletskoj sceni, našoj zemlji doneo je mnogo medalja, a na Mediteranskim igrama osvojio je srebro.

Teodora Boberić postala je mlađe juniorska vicešampionka Evrope u troskoku, na istom takmičenju u istoj disciplini Natalija Dragojević osvojila je bronzanu medalju.

Angelina Topić oborila je seniorski rekord u skoku uvis, postala je šampionka Evrope za mlađe juniorke, osvojila je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za starije juniorke i kao šlag na tortu osvojila i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore.

Ivana Vuleta našoj zemlji donela je mnogo, a ove godine svoju kolekciju medalja upotpunila je zlatom sa Svetskog prvenstva u dvorani koje je održano u Beogradu i zlatom sa Evropskog prvenstva u Minhenu!

#Atletika

#Medalje

#Veselin Jevrosimovć