AKTUELNO

Rodžer Federer nekda najbolji teniser sveta i jedan od najboljih igrača svih vremena po završetku Vimbldona ispašće sa ATP liste.

Federer koji nije odigrao zvaničan meč na ATP turneji više od godinu dana, ali zahvaljujući zaštićenim poenima sa Vimbldona iz 2019. godine, 600 je zaradio u onom epskom finalu protivNovaka Đokovića, još nije ispao sa ATP liste.

Ipak sve ima svoj kraj, pa će Švajcarac po okončanju predstojećeg Vimbldona ispasti sa ATP liste.

Švajcarac je trenutno 96. igrač sveta, tako će ispasti sa ATP liste prvi put posle gotovo četvrt veka, jer bi ovog septembra proslavio 25 godina otkada se njegovo ime prvi put pojavilo na ATP listi.

On je svoj poslednji meč odigrao upravo na Vimbldonu prošle godine kada ga je u četvrtfinalu u tri seta porazio Hubert Hurkač - 6:3, 7:6, 6:0.

Foto: Tanjug/Lee Jin-man

Nakon toga legendarni Švajcarac koji jev osam puta osvajao Vimbldon, podvrgao se operaciji kolena, trećoj za 18 meseci i od tada se oporavlja.

Naravno, ništa mu ne bi značilo ni da se pojavio na ovogodišnjem turniru, jer ove godine zbog nerazumne odluke Ol Ingland klaba da ne dozvoli nastup Rusima i Belorusima, ATP neće dodeljivati bodove za svoju listu.

Švajcarac uprkos svemu ne odustaje. Najavio je povratak sledeće godine, a u međuvremenu nastupiše na Lejver kupu i na turniru u Bazelu.

Za turnir u svom rodnom gradu moraće da dobije specijalnu pozivnicu, kao i za sve naredne dok ne sakupi dovoljno bodova da se na osnovu ATP plasmana nađe na njima.

A to znači da u budućnosti postoji realna mogućnost da se u prvom kolu nekog od turnira sastane sa Novakom Đokovićem ili Rafaelom Nadalom.