AKTUELNO

Kada se američka plivačica Anita Alvarez davila tokom takmičenja na SP u Budimpešti, spasioci na bazenu nisu pravovremeno reagovali.

Anita Alvarez (25) je u finalu slobodnog solo programa u sredu potonula na dno bazena, a usledila je brza reakcija trenera američke selekcije.

Andrea Fuentes je uskočila u bazen, zaronila i maltene sa dna kupališta izvukla onesvešćenu takmičarku.

- Uplašili smo se svi. Morala sam da uskočim u bazen, jer spasioci nisu reagovali. Kada sam videla da ne diše, baš sam se prestravila. Dobra vest je da je sada sve u redu i da se Anita dobro oseća - rekla je Andrea Fuentes za špansku "Marku".

Foto: Tanjug AP/Zsolt Szigetvary/MTI

Ono što je posebno naišlo na osudu javnosti jeste kasna reakcija spasioca na bazenu, a povodom ovog slučaja oglasila se Međunarodna plivačka federacija (FINA) i saopštila je da će preispitati važeće propise koji plivače mogu da koštaju života.

Foto: Tanjug AP/Anna Szilagyi

Naime, jedno, pomalo sudulo pravilo glasi - spasilac ne sme da reaguje dok mu sudija ne da znak.

Međunarodnoj plivačkoj federaciji je ovaj nemili događaj ukazao na manjkavosti ovog pravila, zbog čega sada razmatraju da ga izmene.

Foto: Tanjug AP/Anna Szilagyi

Reč je o ograničenju uvedenom da bi se izbegli prekidi takmičarskih programa "u slučaju eventualnog nesporazuma", objasnila je direktorka Svetske zdravstvene službe Bela Merkeli.

- Nakon što je trener skočio u bazen, spasioci, videvši situaciju, više nisu čekali signal sudija i intervenisali su - dodaje on.