AKTUELNO

U trenucima kada se džinovski oblak prašine podigao nad tenisom, ovakve ideje su poslednje što je potrebno belom sportu.

Od tog oblaka se jedva diše, ne pomažu čak ni maske, a Britanci u takvom momentu šire mržnju i to prema najboljem teniseru sveta.

Vimbldon se nalazi u problemu zbog odluke organizatora zajedno s Vladom Velike Britanije, da zabrani učešće svim ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama na predstojećem turniru.

Ovaj turnir bi trebalo da bude održan od 27. juna do 10. jula, a do tada mnogo stvari može da se promeni. Ipak, pogled ka tradicionalnom turniru u Londonu iz ovog ugla ne izgleda dobro.

Teniseri se protive odluci o zabrani zbog nečega s čim kažnjeni teniseri i teniserke nemaju nikakve veze. Mnogima su postavljena pitanje o suspenziji, a među onima koji su govorili o odluci turnira su Novak Đoković, Rafael Nadal, Aleksander Zverev, Endi Marej...

I, umesto da pokušaju da smire strasti, Britanci rade suprotnu stvar.

Nedavno je objavljena odluka da će na trećem grend slemu u sezoni, osim Rusa i Belorusa, moći da igraju svi teniseri i teniserke, bez obzira na to da li su vakcinisani.

Foto: Tanjug AP/Alberto Pezzali

Britanski dnevni list "Ekspres", na svojoj onlajn stranici je napravio anketu, a čitaocima su postavljena sledeća pitanja:

1. Da li je Vimbldon u pravu sa odlukom da suspenduje Ruse i Beloruse?

2. Da li bi Đokoviću trebalo da bude dopušteno da igra, iako nije vakcinisan?

Rezultati glasanja su iznenađujući... Ili možda baš i nisu.

Čak 59 odsto, odnosno, nešto manje od 12.000 ljudi je izrazilo mišljenje da bi Đokoviću trebalo da bude zabranjeno učešće na Vimbldonu, dok je 55 odsto glasača stava da bi Rusima i Belorusima trebalo da bude dozvoljeno igranje ovog turnira.

- Dok su za Ruse i Beloruse stigle loše vesti, branilac titule i osvajač poslednja tri izdanja turnira čuo je dobre vesti. Na prolećnoj konferenciji za medije, glavna izvršna direktorka "Ol Inglend kluba", Sali Bolton, potvrdila je: Zahtevi koje je odredila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ne sadrži obaveznu vakcinaciju, zato, dok je i dalje savet da se primi vakcina, ona neće biti uslov za ulazak u državu i igranje na Šampionatu ove godine - navedeno je u tekstu "Ekspresa".

Podsetimo, posle drame koju je Novak proživeo u Australiji u januaru ove godine, najčešće pitanje se odnosilo na učešće na preostalim grend slemovima u 2022. godini.

Postojale su najave da bi najboljem teniseru sveta mogla da budu zatvorena vrata u Parizu, Londonu i Njujorku, međutim situacija se preokrenula, pa sada deluje da će Srbin moći da igra na tri grend slema u sezoni, što se očigledno ne sviđa mnogima.

Kada je reč o Vimbldonu, Đoković je šest puta osvajao ovaj turnir s velikom tradicijom, a slavio je na poslednja tri turnira koja su održana.

Više titula od njega na jedinom grend slemu koji se igra na travi, osvojio je Rodžer Federer koji je pehar u Londonu osvajao osam puta.