AKTUELNO

Novak Đoković i dalje privlači veliku pažnju australijske javnosti.

Australijski portal "Spectator" objavio je tekst koji potpisuje Džejms Mekferson, a u njemu je najbolji teniser sveta upoređen sa škotskim sprinterom Erikom Lidelom.

Lidel je na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine, kao veliki favorit odbio da učestvuje u trci na 100 metara. Razlog toj odluci bio je jer su kvalifikacije bile zakazane za nedelju, a on je kao veliki vernik smatrao da je nedelja dan za bogosluženja.

Foto: Tanjug AP/Darko Bandić

Lidel se uprkos velikim pritiscima od strane političara, kolega i drugih ljudi nije predomislio i isterao je svoje. Kasnije je učestvovao u trci na 400 metara, koja nije bila njegova specijalnost, ali je ipak došao do zlata uz svetski rekord tog vremena.

"Još jedan šampion stavlja principe ispred slave, nešto što je retko. Postoje dva vrsta mišljenja, jedni mu se dive, a drugi ga smatraju prilično ludim. Cena koju je Novak spreman da plati uključuje propuštanje da osvoji milione dolara od nagrada, možda i sponzorske ugovore i šansu da postane najveći Grend slem šampion u istoriji", piše Australijanac i napominje da Novak sada dobija kritike odbijajući da se pokloni medicinskoj autokratiji i mnogi mu se podsmevaju njegovom stavu.

Foto: Tanjug AP/Mark Baker

Na kraju je konstatovao da bi bila velika šteta da Đoković više ne udari tenisku lopticu u besu, ali i da je možda viđen njegov najbolji udarac. Ali ne reketom, već insistiranje, bez ozbira na posledice, da neće biti ničiji rob.

"Radije bi da bude slobodan čovek sa 20 Grend slem titula, nego da dva puta bude uboden iglom. Istorija će mu suditi. Možda će za 60 godina, nakon što kritičari budu zaboravljeni, snimiti film kao što je za Erika Lidela", zaključuje autor u tekstu.

#Novak Đoković