AKTUELNO

Federalni sud Australije odlučio je da protera Novaka Đokovića i podržao je odluku ministra za imigraciona pitanja Aleksa Hoka, koji je prethodno pobio odluku suda Viktorije diskrecionim pravom i odlučio je da otkaže vizu srpskom teniseru.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je da povodom Novakove deprotacije nema mnogo da se komentariše, osim to, da je došlo do dominacije političke volje, odnosno političkih odluka nad pravnim regulativama i sportom.

- Novak nije sam došao u Australiju, dobio je vizu, nije nametovao svoju volju... Tako se ne odnosi prema čoveku, a kamoli prema svetskom gigantu kakav je on. On je i nosilac diplomatskog pasoša, koju su australijski domaćini morali da imaju u vidu. Znali smo da će biti političkih konotacija... Ne znam koliko misle da su u svemu pobedili, ne znam šta im ovo znači, i ovakav odnos prema najboljem teniseru... - kaže Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, Novak neće reći ništa loše posle svega što se desilo, jer nije takav čovek. On je, kako je dodao, pre svega sportista, i tako se ponašao.

- On je moralni pobednik, pokazao je principijalnost i da želi da se bori do kraja. Mnogi bi odustali od toga... - navodi Dačić.

Dačić kaže da niko ne osporava pravo Australije da bez obrazloženja nekoga ne pusti u zemlju, međutim, to se dešava sa sitnim lopovima, lovokradicama, kriminalcima, političkim disidentima, a nikada se nije, kako dodaje, desilo da se ovo priredi jednom sportisti.

- Principijalno gledano, ovo je poraz prava, poraz ljudskih prava, pred jednom tiranijom politike. Videli ste i Kapetan Dragan je rekao da kada je sud doneo za njega odluku, da je ministar posle doneo drugu odluku - kaže Dačić.

Dačić navodi da je ovo sramota za australijsku državu.

- Nije Novak došao tu kao slepi putnik, on je čovek dobio vizu - kaže Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: