AKTUELNO

Ministar za imigracije Aleks Hok imaće poslednju reč o Novakovom boravku u Australiji.

Iako je Federalni sud u državi Viktorija u kojoj se nalazi grad Melburn, presudio u korist Novaka Đokovića i omogućio mu da ponovo postane slobodan i nesmetano boravi u Australiji i učestvuje na prvom grend slemu, situacija još uvek nije rešena.

Ministar za imigracije Aleks Hok, imaće poslednju reč, jer on može bez obzira na sud, da donese drugačiju odluku i ima moć da ipak deportuje najboljeg tenisera sveta iz te zemlje i tako iskoristi svoje diskreciono pravo.

Dok čekamo odluku, otkrivamo ko je čuvek koji drži Novakovu sudbinu u svojim rukama, biografija mu je poprilično interesantna. Zanimljivo, vodi poreklo sa Balkana, iz Grčke!

Aleksandar Džordž Hok, kako glasi puno ime australijskog ministra, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007, kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007, kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hok je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. godine.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U maju 2019, imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020, postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Baba i deda ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao deo migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog svetskog rata. Hokova majka je umrla kad je imao svega 10 godina, pa je brigu o njemu preuzeo otac, navodi se u biografiji.

Dakle, Hok vodi poreklo sa naših prostora!

Njegova poslednja poruka na Tviteru bio je "retvit", kada je podelio čestitku premijera Australije Skota Morisona koji je čestitao Božić pravoslavnim vernicima u Australiji.

U australijskoj javnosti Hok se pamti i po svojim kontroverznim stavovima. Tako je 2018. godine, aktuelni australijski ministar za imigracije i multikulturalna pitanja, izjavio je da snažno podržava pravila na osnovu kojih se omogućava verskim školama da izbacuju učenike koji su homoseksualci, biseksualni ili transrodni.

Od odluke ministra za migraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja, zavisiće i eventualno učešće najboljeg tenisera u istoriji na prvom grend selemu u sezoni, koji je osvajao čak devet puta.

#Novak Đoković