AKTUELNO

Dok Novak Đoković provodi svoj treći dan "zatočen" u hotelu za migrante u Melburnu, počinju da se pojavljuju novi dokazi da je Vlada Australije zajedno sa ogranizatorima napravila niz propusta čime je dovela u zabludu srpskog i sve ostale tenisere koji su planirali da u ovu zemlju doputuju sa medicinskim izuzećem.

Novak je svoje dobio potpuno legalno, od strane dva nezavisna medicinska panela, ali je na aerodromu u Melburnu njegova viza ipak poništena zato što nije "ispunjavao uslove za ulazak u zemlju" koje je propisala tamošnja Federalna vlada.

Foto: Tanjug AP/Seth Wenig, Pixabay.com

Juče se pojavio dokument Teniske federacije Australije koji je sugerisao teniserima da će preležana kovid infekcija nakon 31. jula 2021. godine biti dovovljan razlog za ulazak u zemlju, što nije bilo usklađeno sa odlukom Federalne vlade iz novembra koja je to revidirala.

Ali, na zvaničnom sajtu viktorijanske vlade namenjene stranim putnicima uočena je nova "brljotina", pošto tamo piše da je za medicinsko izuzeće od dve doze vakcine dovoljan "sertifikat od medicinskog radnika da osoba ima mogućnost dobijanja nuspojava ili da ima zarazu (uključujući i onda kada je zaražena kovidom) ili da je preležala kovid potvrđen PCR testom u poslednjih šest meseci".

Sve to ukazuje da je Novak samo pratio pravila i uputstva koja je objavila zvanična institucija na svom sajtu i da je doveden u veliku zabludu, te se može reći da je potpuno legalno u Australiji.