AKTUELNO

Češka teniserka Renata Voračova, privedena u četvrtak u hotel za izbeglice u Melburnu zbog afere oko učešća nevakcinisanih tenisera na turniru Australijan openu, iako odustaje od turnira poželela je Novaku Đokoviću da se izbori na sudu da igra jer su sportisti došli da igraju tenis a ne da rešavaju interne australijske sporove.

"S jedne strane ovo mi se desilo i zbog Novaka. A mislim da nisam jedina. Izuzeća iz zdravstvenih razloga dato je više. Ali istovremeno bih htela da ga puste da igra. Mi smo sportisti, došli smo zbog tenisa i ne bavimo se ovdašnjim sporovima u kuloarima. Pročitali smo pravila, ispunili uslove, nakon dugog postupka dobili izuzeće. Ne vidim zato razlog da sedimo zatvoreni u hotelu", kazala je večeras Voračova u telefonskom razgovoru za češke Lidove novini.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Voračova je kazala da je lepo što Đoković ima podršku fanova koji se okupljaju ispred hotela za izbeglice u kome je i Voračova zatvorena u karantinu, dok ne reši formalnosti, pošto je za razliku od Đokovića odlučila da se ne žali i da napusti Australiju, što će joj biti omogućeno verovatno u subotu.

"Nadam se da će Djoković u ponedeljak uspeti na sudu. Ali u mom slučaju sve bi se oteglo još nekoliko dana. Ne želim da gubim vreme zbog političkog rata koji se ovde vodi u kuloarima. Mislim da su federalne vlasti zbog Djokovića našle rupu u propisima države Viktorija. Sada njegovi advokati mogu da ;nadju rupu u federalnim smernicama", kazala je Voračova.

Češka teniserka nije se vakcinisala ali je u decembru preležala kovid-19 i time ispunila sve uslove za dozvolu da učestvuje na prestižnom teniskom turniru.

U Australiju je došla u decembru, puštena je u zemlju bez problema posle provere svih dokumenata i odigrala već jedan pripremni meč ali kada je izbila afera oko Djokovića u četvrtak su iznenada došli po nju u hotel i prebacili je u pritvor u hotel za imigrante u Melburnu.

Foto: Tanjug AP/Darron Cummings, File

"Ne shvatam zašto bi došli tek za nedelju dana i saopštili mi: "hej, šta je važilo do sada više ne važi". Zaista se nisu ponašali ni grubo ni vulgarno ali neke stvari nisu prijatne. Osećam se pomalo kao u zatvoru. Najgore sam se osećala kada su mi saopštili da će mi ukinuti vizu", kazala je Voračova.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je danas vlastima Australije protestnu notu sa zahtevom da objasne zašto deportuju iz zemlje češku teniserku kada je ispunjavala sve kriterijume koje su organizatori i vlasti postavile nevakcinisanim teniserima da učestvuju na Australijan openu.