AKTUELNO

Novak Đoković nije mogao ni da zamisli šta će sve da mu se desi kada je avion u kome je bio - sleteo na aerodrom u Melburnu.

To, da li će najbolji teniser sveta igrati na Australijan openu 2022. i dalje je velika misterija, a pojavljuju se i novi detalji drame koja je počela u sredu, pred ponoć, po lokalnom vremenu, i čiji se kraj još uvek ne nazire, skoro šest sati po sletanju Noleta u Australiju.

Podsetimo, Novak je objavio u utorak da "stiže u Australiju jer je dobio medicinsko izuzeće" za nastup na grend slemu (mimo obavezujuće potvrde o dvostrukoj vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa), ali je u sredu nastao veliki problem.

Dokumentacija s kojom se pojavio na aerodromu nije bila dovoljna Graničnoj policiji Australije da ga pusti da prođe kontrolu, već je on pritvoren na aerdromu Tulamarin aerodromu u Melburnu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

I, ne samo da je, kako je to obelodanio njegov otac Srđan, Novak Đoković smešten u sobu koju čuvaju policajci i niko ne može da mu priđe, već su australijske vlasti otišle i korak dalje.

Foto: Beta/Branislav Božić

Đokoviću su, naime, nadležne službe na aerodromu oduzele mobilni telefon, piše britanski "Dejli ekspres", koji ističe da se još uvek ne nazire kraj drame na "Tulamarinu".

Tamo su, odvojeno od Noleta, članovi njegovog tima, koji se prvi put i oglasio otkako su svi zajedno sleteli u Australiju.

Novak je pre šest sati sleteo u Melburn, a novinar "Ejdža" Pol Sakal ističe da se kako vreme prolazi smanjuju šanse Đokovića da će dobiti dozvolu za ulaz na tlo Australije.

- U 5.30 ujutru (po lokalnom vremenu u Melburnu) Novak provodi šesti sat od sletanja na aerodromu. Još uvek je u procesu ispitivanja od strane carinika. Analizira se dostavljena dokumentacije o izuzeću. Izvor navodi da je što više vremena prođe sve manja šansa da Đoković dobije dozvolu za ulazak u Australiju, navodi Sakal koji aktivno sa aerodroma prati tok situacije.

Šta se, zapravo, dešavalo po dolasku Đokovića u Melburn?

Kako je javio australijski "Ejdž", njihov izvor iz savezne, Vlade Australije, koji je upoznat sa čitavom situacijom, tvrdi da se postavlja znak pitanja da li je Đoković sa sobom imao adekvatnu dokumentaciju kojom bi potvrdio razloge za medicinsko izuzeće. Ovakvi dokazi su, inače, obavezni da se pokažu na granici od strane svih osoba koje nisu vakcinisane (protiv SARS-CoV-2 tipa koronaviusa).

Taj izvor "Ejdža" je potvrdio da "nije baš najjasnije da li je potvrda o tome da je Đoković imao Kovid-19 u poslednjih šest meseci, za šta se pretpostavlja da je razlog što je dobio pomenuto medicinsko izuzeće, uopšte dovoljna da bi mu se dozvolio ulazak na tlo Australije, po važećim saveznim propisima".

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Pomenuti medij je tome dodao i sledeće detalje:

"U jednoj odvojenoj situaciji, koja je zakomplikovala Novakov dolazak, vršilac dužnosti ministra sporta u australijskoj saveznoj državi Viktorija (u kojoj se Melburn i nalazi), DŽala Palford, rekla je da je Granična policija Australije kontaktirala lokalnu Vladu nekoliko sati pre nego što je Đoković sleteo ... Palfordova je rekla da je Granična policija tražila od vlade savezne države Viktorija da podrži Đokovićev zahtev za ulazak. Navodno, ta savezna služba (Granična policija Australije) tražila je od lokalne, Vlade Viktorije, podršku u pomenutoj situaciji jer je upravo australijska savezna država Viktorija partner sa Teniskim savezom Australije u organizovanju događaja na kome Đoković planira da učestvuje, i zbog kog je i zatražio vizu. Navodno, potom se desilo da su lokalne vlasti iz države Viktorija zatražile da savezna institucija (Granična policija) pisanim putem zatraži to što je dotad traženo samo usmeno, a celu tu priču DŽala Palford je završila rečima da je na kraju odbijen zahtev da Đokoviću bude izdata viza.

Međutim, u ranim jutarnjim satima u četvrtak (po lokalnom vremenu; a tamo je deset sati više nego u Beogradu, odnosno u vreme pisanja ove vesti na srpskom - u sredu u 20 časova po srednjeevropskom vremenu, u Melburnu je šest sata iza ponoći, četvrtak), portparolka Granične policije je odbacila ove tvrdnje ministarke Palford.

- ABF (Australijska granična policija) nije tražila od Vlade savezne države Viktorija da podrži odobravanje vize. ABF je samo kontaktirala tu Vladu da pojasni javne nastupe svojih čelnika oko njihove podrške za Đokovićev ulazak, kao i da se izjasni da li savezna država Viktorija ima neke dodatne informacije o medinciskoj dokumentaciji koja je dovela do pomenutog izuzeća, rekla je portparolka.

Stav Vlade Viktorije prema Đokovićevoj vizi pokazuje bes koji kod ministara i viših čelnika postoji prema Novaku, ali i pokazuje osetljivost po jednom drugom pitanju: da bi ta vlast mogla da se vidi kao neko ko pomaže Đokoviću da zaigra na Openu iako je on izražavao skepticizam prema vakcinaciji i nije obelodanio razloge za medicinsko izuzeće.

Australijska granična policija ima diskreciono pravo da dozvoli Đokoviću ulazak u zemlju i pored poteza Vlade savezne države Viktorija", zaključuje australijski "Ejdž", koji je naknadno podsetio svoje čitaoce da je Novak dobio medicinsko izuzeće od strane dve nezavisne zdravstvene komisije koje su formirane u Australiji, te se, tek po dobijanju te potvrde uputio ka Melburnu.

#Novak Đoković