AKTUELNO

Francuski plivač i olimpijski šampion Janik Anjel izazvao je buru u Francuskoj nakon što je priznao imao seksualni odnos sa maloletnom devojčicom, jednom od ćerki njegovog trenera.

Njegovo priznanje potvrdio je i tužilac pre dva dana.

Anjel je uhapšen u četvrtak u svojoj kući u Parizu pod sumnjom za silovanje i seksualni napad i stavljen u policijski pritvor u Miluzu, u istočnoj Francuskoj, prenose strani mediji.

Plivač "priznaje suštinu optužbi protiv njega", rekao je javni tužilac u Miluzu, na konferenciji za novinare, dodajući da plivač nije "osećao da postoji prinuda".

Tužilac je rekao da činjenice predstavljaju "silovanje ili seksualni napad jer postoji velika razlika u godinama" između njega i tužioca, koju je navela kao N. H., jednu od ćerki njegovog trenera Lajonela Hortera.

Seksualni odnos se navodno dogodio 2016. godine, a tada je devojčica imala 13 godina, plivač čak 11 više.

U međuvremenu, Francuska plivačka federacija (FFN) saopštila je u ponedeljak da će pokrenuti građansku tužbu u tom slučaju.

- Federacija je obaveštena da je gospodin Anjel priznao 'suštinu navoda za koje je optužen'. Danas je zvanično donesena odluka da se postane građanska stranka pred sudskim sudom u Miluzu u ovom slučaju, što Federacija duboko žali.

Janik Anjel je širom sveta postao poznat i priznat nakon zlata na Evropskom prventsvu 2010. godine, na 400 metara slobodnim stilom, kada je postavio i novi rekord Francuske.

Dve godine kasnije na Olimpijskim igrama u Londonu je osvojio zlato u štafeti na 200 metara slobodno i štafeti na 4x100 metara slobodnim stilom.

Anjel je otišao u Rio 2016. da odbrani svoju titulu na 200 metara slobodnim stilom, ali nije uspeo, te je ubrzo najavio povlačenje iz plivanja.