AKTUELNO

Veliki preokret - kineska teniserka Peng Šuai, čija je situacija već nedeljama predmet međunarodne zabrinutosti, prisustvovala je danas turniru u Pekingu. Na objavljenim fotografijama, Pengova se može videti među gostima na finalu Fila Kids Junior Tenis Čalendžer, obučena u tamnoplavu jaknu i bele pantalone, prenosi Rojters.

Bivša prva teniserka sveta u dublu nije se pojavljivala u javnosti od kada je 2. novembra na kineskim društvenim mrežama objavila da ju je bivši potpredsednik Džang Gaoli primorao na seks pre tri godine i da su kasnije imali dobrovoljnu vezu, ali ni Džang ni kineska vlada nisu komentarisali njene navode.
Peng Šuai, koja se vodila kao nestala pošto je optužila bivšeg visokog kineskog zvaničnika da ju je prisiljavao na seksualne odnose, razgovarala je putem video linka sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK)Tomasom Bahom kojem je prenela da je dobro i da je bezbedna, saopštio je MOK.

- Objasnila je da je bezbedna i da je dobro, da živi u svojoj kući u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku. Zato sada radije provodi vreme sa prijateljima i porodicom. Ipak, nastaviće da se bavi tenisom, sportom koji toliko voli - navodi se u saopštenju MOK-a.

MOK je u saopštenju naveo da je Peng, na početku 30-minutnog razgovora sa Bahom, zahvalila MOK na zabrinutosti za njeno stanje. Njen komentar je brzo obrisan sa društvene mreže Weibo, vodeće kineske društvene mreže, ali su se skrinšotovi njenih optužbi pojavili na Internetu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da nije bilo upoznato sa kontroverzama oko Peng (35), koja se vodila kao nestala nakon što je optužila bivšeg visokog zvaničnika da ju je seksualno napastvovao. Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je novinarima da pitanje nije diplomatsko, kao i da nije upućen u situaciju, preneo je AP.

Ženska teniska asocijacija (WTA) je zahtevala da se situacija sa Pengovom "razmotri na odgovarajući način, što znači da navodi moraju da se ispitaju u potpunosti pravedno, transparentno i bez cenzure", uz pretnju da će se, u suprotnom, povući sa turnira u Kini. Zabrinutost zbog navoda kineske teniserke, izrazila je i muška teniska ascijacija (ATP), a brojni teniseri pojedinačno su pozvali na istragu povodom njenog nestanka.
Portparolka Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi pozvala je u petak na "istragu sa punom transparentnošću o seksualnom napadu". Peng je nekada bila u vrhu svetskog tenisa u dublu - osvojila je Vimbldon 2013. godine i Rolan Garos godinu dana kasnije, a tri puta je učestvovala na Olimpijskim igrama.

Autor: