AKTUELNO

Britanac Pav Gil smatra da je Novak Đoković na svim nivoima iznad ostalih konkurenata.

Britanac Pav Gil, potpredsednik “Rols-Rojsa”, teniskog kluba iz Derbija i teniski ekspert pričao je o uspehu Novaka Đokovića u Parizu kao povratak posle neuspeha u Japanu i US Openu.

Britanac pomno prati dešavanja u belom sportu i ne libi se da ukaže na nepravdu sa kojom je srpski as suočen praktično od početka karijere. On je dao opširni intervju za Glas Srpske koji prenosimo sa redakcijskim skraćenjima.

Činjenica da u “Rols-Rojsu” već punu deceniju volontira nedvosmisleno pokazuje Gilovu ljubav prema tenisu. Čovek koji piše blogove i radi na podkastovima, a koji je sarađivao i sa Bi-Bi-Sijem, “Novom sport” i drugim publikacijama, na početku priče je otkrio kako i zašto je postao fan prvog reketa planete:

- Ljubav i divljenje prema Noletu traju još od 2007, kada je postao najmlađi šampion mastersa u Majamiju sa svega 19 godina. Dopala mi se njegova igra, ali i njegova ličnost i karakter. Divim mu se jer je uspeo da izazove i skine sa trona Rodžera i Rafu, koji su u tom trenutku bili teniski divovi. Đoković me inspiriše, na terenu i van njega - jasan je Gil.

Britanac ističe da je u kontaktu sa Novakom preko društvenih mreža

- Blagosloven sam i počastvovan. I sa Novakom i njegovom suprugom Jelenom se pratim na društvenim mrežama i imamo interakcije. Novak mi je ove godine čestitao rođendan, što je bila velika stvar. Imao sam i sreće da pratim skoro sve Noletove mečeve na Vimbldonu. Tom prilikom mi je zahvalio za dugogodišnju podršku. Još nisam imao priliku da upoznam Jelenu uživo, ali komuniciramo i znam da su oboje zahvalni na podršci koju im pružam - kaže Gil i dodaje:

- Ono što sam letos doživeo na Vimbldonu je najdragocjenije tenisko iskustvo u mom životu. Naježim se svaki put kada se prisetim tog finala. Sedio sam baš iza Gorana Ivaniševića i Ulija Badija, zajedno sa članovima Novakove bliže porodice i prijateljima. Svedočiti izjednačavanju rekorda po osvojenim grend slem titulama na mom najdražem turniru je bilo nešto neverovatno.


Nole sada drži praktično sve značajnije teniske rekorde. Koja je njegova krajnja granica? Do kada može držati ovaj tempo?

- Đoković je uvijek bio iskren kada je govorio o rekordima. Oni ga pokreću i želi da ih obori što više. Za njega ne postoje limiti. Rekordi ga motivišu i vjerujem da će jednog dana kada ode u penziju, a nadam se da to neće uraditi u narednih nekoliko godina, držati sve značajne rekorde u muškom tenisu.

Poslednjih godina vodi se velika debata o takozvanom najboljem svih vremena (G.O.A.T.) a Gil smatra da je Novak trenutno prvi na listi u toj trci.

- Ova debata uistinu više ne bi trebalo da postoji. Broje se četiri kriterijuma: osvojeni grend slemovi, osvojeni mastersi, sedmice provedene na broju jedan i međusobni skor sa najvećim rivalima. Đoković vodi u sedmicama na ATP tronu i bolji je u duelima sa Rodžerom i Rafom. Sa obojicom je izjednačen po grend slem titulama, a sa Nadalom je do Pariza bio poravnat po mastersima. Po svemu navedenom, jedina debata je ko je zapravo “broj dva”, pošto je Nole nedvosmisleno najbolji igrač tenisa svih vremena. Kada sva trojica kažu zbogom, Novak će voditi u svim relevantnim kategorijama i to su činjenice koje ljudi jednostavno ne smeju da ignorišu.

Od početka karijere srpski as je u zapadnim medijima predstavljen kao negativac. Zašto je to tako?

- Zato što su oni mnogo uložili kako bi svetu poslali sliku da je Rodžer Federer nedodirljivi, najbolji teniser ikada i da niko ne može da se izjednači s njim, a kamo li da ga prestigne. I onda, kada su videli mladog, talentovanog Srbina punog samopouzdanja, pokušali su da zaštite svoju investiciju. Osećam elemente ksenofobije u izveštavanju tih istih zapadnjačkih medija. Možda ona nije namerna, ali je prisutna, a Novak je dobio njenu najgoru porciju. I nije da se ovo nije dešavalo pre. Isto su prolazili i Ivan Lendl i Monika Seleš.

U posljednjih godinu, dve,0 napadi na prvog reketa planete su postali sve češći i jači, a jedan od razloga može da bude to što Đoković osnovao Asocijaciju profesionalnih tenisera (PTPA), čiji cilj je poboljšanje položaja igrača u okviru ATP-a.

- To je jedan od dva ključna razloga. Naravno da im PTPA smeta. ATP establišment novo telo vidi kao pretnju njegovoj moći i uticaju u tenisu. A pošto Novak predvodi novu asocijaciju, na sve načine će pokušati da je diskredituju i predstave kao nešto loše po sport.

- Drugi razlog napada je činjenica da Novak korak po korak obara sve teniske rekorde. A već pomenuti zapadni mediji ne mogu da podnesu da jedan Srbin drži u vlasništvu skoro sva značajnija ostvarenja u muškom tenisu.

Magazin "Reket" je posato saradnik ATP i WTA, a upravo u tom magazinu ima dosta negativnih tekstova o Đokoviću.

- Veoma sam razočaran činjenicom da je “Reket” postao partner ATP-a i WTA. Urednik tog medija Ben Rotenberg konstantno od Novaka pravi metu. “Reket” je napisao veliki broj neukusnih i sramotnih tekstova ne ukazujući trunku poštovanja Đokoviću.

- Da, privatni medij ima pravo da piše šta hoće, ali ne sme da zbog svega napisanog bude nagrađen partnerstvom sa ATP-om, čiji prvi reket je upravo Nole. To nije smelo da se dogodi. Reč je o magazinu koji ne može da bude objektivan, koji nikada nije ponudio izvinjenje i čija pisanja su uvredila ne samo Đokovića, nego i njegovu porodicu, prijatelje i fanove.

Takozvana velika trojka je pisala i još uvijek piše istoriju tenisa. Pa ipak, kada Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer jednog dana kažu zbogom tenisu, ko će ih naslijediti?

- Članovi velike trojke zauvijek će ostati ikone tenisa. Blagosloveni smo što živimo u eri u kojoj su nastupala sva trojica. Oni su nezamenjivi i sumnjam da ćemo ikada više videti igrače takvog kalibra koji će nastupati u isto vreme. Ali, tenis će, naravno, nastaviti svojim putem i nove zvezde biće rođene. U ovom trenutku se izdvajaju Danil Medvedev i Aleksander Zverev. Oni predvode novi talas i u godinama koje slede jurišaće na sve značajnije trofeje.

Autor: