AKTUELNO

Srpski teniser Novak Đoković započeo je 346. nedelju na vrhu ATP liste, a pobedom nad prvim pratiocem Danilom Medvedevim u finalu Mastersa u Parizu, najbolji igrač sveta je još više uvećao prednost.

Trijumfom u "gradu svetlosti" Novak je uvećao skor za 600 bodova i ima ukupno 10.940, dok je Medvedev izgubio čak 1.900 poena i umesto 9.540 sada ima 7.640.

Takođe, Novak je nastavio i da obara rekorede. Srpski teniser je najpre plasmanom u finale oborio rekord Pita Samprasa po broju sezona okončanih na prvom mestu, a sada je postao igrač na najviše titula na turnirima "serije 1000", a u tom segmentu je prestigao Rafaela Nadala, sa kojim je do sada delio prvo mesto.

Prvi reket sveta je postao tek treći teniser koji je u istoj sezoni osvojio Rolan Garos i pariski masters, a pre njega, to su uspeli Ilie Nestasa, 1973. godine i njegov bivši trener Andre Agasi, 1999. Novak je ove sezone neretko uspevao da nakon izgubljenog prvog seta, kasnije ipak stigne do preokreta, a u tom segmentu, takođe mu nema ravnog. Đoković je 14 pobeda ostvario posle izgubljenog prvog seta, što je najbolji učinak kada su preokreti ove sezone u pitanju.

Foto: Tanjug AP/Francois Mori

I dok Novak nastavlja da "podebljava" rekord po broju sedmica na čelu ATP karavana, njegovi glavni konurenti su doživeli pad. Tako je Rafael Nadal sišao mesto niže i trenutno je šesti, dok je Federer sa 14. pozicije pao na 16. Medvedev je i dalje drugi, Aleksandar Zverev i Stefanos Cicipas su zamenili mesta na trećoj odnosno četvrtoj poziciji, peti je Andrej Rubljov, sedmi Kasper Rud, dok najboljih deset kompletiraju Huber Hurkač i Janik Siner.

Što se ostalih srpskih tenisera tiče, Dušan Lajović je 34, Filip Krajinović zauzima 42. poziciju, Laslo Đere 51, dok je Miomir Kecmanović napravio skok za jedno mesto i sada je 68. na svetu.

Autor:

#Novak Đoković