AKTUELNO

Đokovićeva organizacija PTPA takođe se uključila u čitavu situaciju.

Veliki znak pitanja stoji iznad narednog Australijan opena, na kojem se svi nadamo da će Novak Đoković doći do jubilarne 10. titule u Melburnu, a ukupno 21. Grend slema, čime bi postao apsolutni rekorder i najveći ikada u svim statističkim parametrima.

Ipak, već sada se postavlja pitanje Novakovog učešća, pošto je Den Endrjus premijer države Viktorija, gde se i održava Australijan open, pričao o Đokoviću i njegovom učešću.

- Te titule te neće zaštiti. Jedina titula koja će te zaštiti je da možeš da kažeš da si primio prvu dozu i da si primio drugu dozu - poručio je premijer Endrjus Novaku i indirektno zapretio da neće moći da učestvuje na turniru ako se ne vakciniše.

Glas upozorenja za Novaka iz Australije stigao je i od Miloša Ninkovića, proslavljenog srpskog fudbalera, bivšeg reprezentativca i nekadašnjeg igrača Zvezde, koji već nekoliko godina igra u Sidneju i upućen je u situaciju u Australiji.

Navodno je 15. oktobar krajnji rok za primanje prve doze, a za drugu 26. novembar, međutim kako Telegraf saznaje, to nema veze sa realnošću i situacija se menja iz dana u dan, a niko ne može sa sigurnošću da tvrdi šta će se desiti do 17. januara kada počinje Australijan open.

Situacija je jako komplikovana i menja se na dnevnom nivou, ali suština je da ljudi koji putuju zbog poslovnih obaveza u Australiju, kao što je primer i sa teniserima za Australijan open, oni bi trebalo da imaju posebne povlastice i izuzetke koje će napraviti vlada. Nevakcinisani će morati dve nedelje u potpunu izolaciju, a ako su vakcinisani, onda imaju dve nedelje blažih mera izolacije.

U borbu za prava tenisera uključena je i Novakova organizacija PTPA, koju je pokrenuo sa Vasekom Pospišilom, a koja iz dana u dan postaje sve brojnija, jača i uticajnija.

Trenutno se van terena vodi bitka za što bolje uslove tenisera, među kojima ima vakcinisanih, ali i mnogo onih koji nisu, a neki od njih se i otvoreno protive obaveznoj vakcinaciji, pa se trenutno teniseri dogovaraju sa ATP i PTPA oko toga.

Igrači takođe žele i znaju i da li u slučaju nuspojava ili reakcije na vakcinu, ATP snosi odgovornost i troškove, jer je igračima oduzeto pravo na izbor. Profesionalni teniseri su nezavisni ugovarači, pa je nezgodno da ih ATP uslovljava, ali zato to onda čine turniri.

Autor: