AKTUELNO

Na Forbsovoj listi tenisera sa najvećom zaradom u tekućoj 2021. godini Novak Đoković zauzima 4. mesto sa 38 miliona dolara. Neverovatno izgleda, ali prema Forbsovoj metodologiji izračunavanja zarada, najplaćeniji teniser današnjice je Rodžer Federer.

Švajcarac je u 40. godini kao 9. igrač na ATP listi inkasirao neverovatnih 90,6 miliona dolara, pri čemu je odigrao svega 11 mečeva u 2021. godini!

Popularni "Fedeks" je od terena zaradio svega 600.000 dolara, a ostatak od 90 miliona dobio je na osnovu komercijalnih aktivnosti i ugovora sa bogatim sponzorima koji su ga pratili kroz karijeru. Forbs procenjuje da je on prvi i jedini teniser koji je dosad zaradio milijardu dolara!

Na drugom mestu po istim kriterijumima je Japanka Naomi Osaka sa 60 miliona dolara, od čega je došlo 5,1 milion od pobeda, dok je ostatak došao od sponzora. Treća je Serena Vilijams sa 41,8 miliona dolara. Naravno, i kod Amerikanke veći deo tarade došao je od 20 komercijalnih ugovora, dok je od tenisa inkasirano svega 1,8 miliona.

Nagrade sa turnira, od čega su tri grend slema osvojena, a četvrti je bio finale, donele su Đokoviću zaradu od osam miliona dolara. Nadal je na terenu zaradio duplo manje od Srbina, dok je od sponzora novčanik "podebljao" sa 23 miliona.

#Novak Đoković