AKTUELNO

"Kuva" se situacija u Australiji i deluje da će SVI morati da budu vakcinisani, nema povlašćenih.

Vlasti australijske države Viktorije, čiji je glavni grad Melburn, doneli su odluku da svi domaći sportisti koji se takmiče na njihovom području moraju da prime dve doze vakcine protiv korona virusa.

Za sada se odluka odnosi samo na sportiste koji su iz Viktorije, ali postoji velika mogućnost da se uvede obavezna vakcina i za sportiste koji dolaze iz inostranstva. To bi napravilo pravu buru na Australijan openu na kome bi mogli da učestvuju samo vakcinisani teniseri, a nezvanične informacije govore da najmanje četvorica iz TOP10 nisu.

Za sada je nepoznat status Novaka Đokovića, koji je iskoristio pravo da tu informaciju zadrži samo za sebe, ali je od početka pandemije imao rezerve prema vakcini i zbog toga se pretpostavlja da nije (još) imunizovan.

Upravo su australijski novinari najviše pričali o njemu od kada se pojavila informacija da će dokaz o vakcinaciji biti uslov za učešće na Australijan openu, a dok se direktor turnira Krejg Tajli još bori za vlastima Viktorije da ne uvode tako drastične mere - premijer je najavio da to neće pomoći.

Upitan da prokomentariše upravo status Novaka Đokovića, osvajača devet grend slem titula u Australiji, političar je bio kratak i jasan.

"Grend slem titule vas neće zaštititi. Jedino što će vas zaštititi je da imate dokaze o prvoj i drugoj dozi vakcine", objasnio je Danijel Endrjuz i dodao da je pričao sa premijerom Australije i dodao da će, za sada, pravo na ulazak u zemlju ipak imati sportisti koji su australijski državljani.

"Ako dolazite kao turisti ili poslovno - i niste Australijanci koji su vakcinisani - mislim da su šanse vrlo male da ćete ući u zemlju", zaključio je on.

Podsetimo, Australija je i prethodne godine imala vrlo "tvrd" stav i na kraju su teniseri morali da provedu dve nedelje u karantinu uoči grend slema, ali im je bilo dozvoljeno da izlaze samo na trening. Neki od njih su to vrlo teško podneli i jedva su čekali da se završi Australijan open.

Prvi grend slem sezone je na programu od 17. do 30. januara, a na njemu bi Đoković trebalo da ima novu šansu da preskoči Federera i Nadala po broju grend slem titula.

Autor: