AKTUELNO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale US opena!

Prvi reket sveta je posle velike borbe savladao Aleksandera Zvereva sa 3:2 u setovima (4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2).

Meč na stadionu "Artur Eš" je trajao 3 sata i 33 minuta.

Novak će u finalu u nedelju od 21.30 igrati protiv Rusa Danila Medvedeva. Biće to prilika da osvoji 4. titulu na US openu i 21. Grend slem titulu, i tako izbije na prvo mesto večne liste.

Ujedno, Novak ima priliku da osvoji kalendarski Grend slem, odnosno kolektira sva četiri Grend slema i tako postane prvi igrač kome je to pošlo za rukom još od 1969. godine i Roda Lejvera.

Novak je ušao u svoje 31. Grend slem finale, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom u ovoj stavci.

Đoković je u meč ušao veoma agresivno. Imao je inicijativu na terenu, diktirao tempo, ali i promašivao. Nije ga išlo na drugom servisu, gde je izgubio svih pet poena.

Do rezultata 4:4 nije bilo brejka, a onda je nažalost Zverev bio taj koji je uzeo servis rivala. Đoković je napravio niz grešaka, a duplom servis greškom dozvolio Nemcu da se raduje. Zverev je potom odservirao kako treba i posle 46 minuta osvojio prvi set.

Drugi set je bio sušta suprotnost prvom. Novak je poveo sa 3:0, uz jedan brejk, i uspešno je čuvao prednost. Pri rezultatu 5:2 još jednom je oduzeo servis rivalu i posle 36 minuta stigao do izjednačenja u setovima.

Treći set je bio prava šahovska bitka. Teniseri su držali svoje servise, doduše Zverev mnogo lakše nego Novak. Ipak, srpski as je uspeo da spase tri brejk lopte i dođe do vođstva 5:4 u setu.

U desetom gemu Đoković je stigao do tri vezane brejk i set lopte. U ovom gemu smo videli i poen u kome smo videli čak 53 razmene udaraca. Zverev je uspeo da spase prve dve, ali je Novak mentalnu snagu pokazao još jednom i treću priliku posle duge razmene udaraca pretvorio u set. Ovaj set je trajao 50 minuta.

Zverev je prvi jako udario u četvrtom setu. U trećem gemu je brejknuo Novaka i uspešno držao prednost do kraja seta. Novak nije imao priliku da uzvrati brejkom, pa je Nemac posle 50 minuta igre dobio četvrti set.

Novak je prvi put ove godine igrao peti set. Već na startu je brejknuo Zvereva i veoma brzo poveo sa 3:0. Ni tu se srpski as nije zaustavio, već je i u narednom oduzeo servis Nemcu pa je stekao dva brejka prednosti. Ubrzo je to potvrdio za 5:0.

Zverev se nije predao, vezao je dva gema, vratio jedan brejk i servirao za novi gem. Međutim, treći put u setu Đoković je oduzeo servis Nemcu i samim tim osvojio set i meč.

Autor: