AKTUELNO

Subota je pretposlednji dan Olimpijskih igara mogao bi da donese postavljanje rekorda Srbiji.

Osam medalja su naši reprezentativci osvojili na prošlim Igarama u Riju, a sada imamo priliku da postavimo novi rekord!

U subotu naše zlatne košarkašice, probijaju led! Jedine od srpskih predstavnika će na teren. Izabranice Marine Maljković, aktuelne šampionke Evrope, će u novom sudaru sa Francuskom imati priliku da osvoje bronzanu medalju.

Utakmica za treće mesto zakazana je za 9:00 po srednjeevropskom vremenu i moći ćete da je pratite u tekstualnom prenosu na portalu Informer.rs!

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Ukoliko košarkašice Srbije savladaju Francusku, kao što je to bio slučaj pre nešto više od mesec dana u finalu EP, doneće našem olimpijskom timu devetu medalju, računajući i vaterpoliste koji su u finalu sa Grčkom, ali dan kasnije. Zajedno sa vaterpolistima, na zatvaranju OI, će odbojkašice Srbije imati priliku da osvoje bronzu protiv Južne Koreje!

Inače, zlato Jovane Preković u karateu na Olimpijskim igrama u Tokiju popelo je Srbiju na 32. mesto po značaju osvojenih medalja! Dva zlata, jedno srebro i četiri bronze nije konačan saldo našeg olimpijskog tima koji će se iz Tokija vratiti bar sa još jednim odličjem, jer će vaterpolisti, kao što smo već rekli u nedelju igrati finalni meč sa Grčkom! Nadamo se da ćemo imati još dve medalje - odbojkašica i košarkašica! Dva dana pre zvaničnog zatvaranja Igara, ako se gleda broj samo zlata, na čelu je Kina sa 36, a iza su SAD sa 31, Japan sa 24, dok dvocifreni broj najsjajnijih odličja imaju još Velika Britanija (18), Rusija (17), Australija (17) i Italija (10).

Foto: Tanjug AP/Charlie Neibergall

U regionu, Hrvatska je na 22. mestu (3-3-2). Odmah iza njih je Slovenija (3-1-1). Samozvano Kosovo (2-0-0) deli 37, a Makedonija (0-1-0) 75. mesto. Sportsiti Crne Gore i Bosne i Hercegovine nisu se peli na pobednička postolja u Tokiju. Što se tiče ukupnog broja odličja tu je drugačiji poredak Hrvatska deli 25, Srbija 29, Slovenija 34, samozvano Kosovo 64, a Makedonija 74. mesto.

Na čelu su Amerikanci kojima nedostaju dve medalje do 100. Slede Kina (79), Rusija (62), Velika Britanija (58), Japan (51), Asutralija (44), Italija (38), Nemačka (36), Holandija (31), Francuska (27), Kanada (22)

Podsetimo, Srbija je učestvovala na Letnjim olimpijskim igrama 2016. koje su održane u Rio de Žaneiru (Brazil) od 5. do 21. avgusta 2016. godine. Bilo je to njeno 4. učešće kao samostalne zemlje na LOI. Srbiju je u Riju predstavljalo ukupno 103 takmičara u 14 sportova, odnosno 58 muškaraca i 45 žena. Nacionalnu zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara nosila je strelkinja Ivana Anđušić Maksimović, a na zatvaranju Igara osvajačica srebrne medalje u tekvondu Tijana Bogdanović. Ukupno je osvojeno 8 medalja u 7 sportova, a 54 takmičara (52% poslatih) je doprinelo osvajanju medalja. Na igrama u Riju su sportisti iz Srbije debitovali u kros kantri biciklizmu, a prvi put su nakon raspada Jugoslavije osvojili medalje u rvanju, atletici, kajaku, u ženskim konkurencijama u odbojci i košarci, dok su prvi put postali olimpijski šampioni u rvanju i vaterpolu.

Zlatom su se okitili Davor Štefanek i vaterpolisti, srebrom Tijana Bogdanović,Marko Tomićević, Milenko Zorić — Kajak i kanu, K-2 1.000 m, ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, košarkaška reprezentacija Srbije! Bronze su pripale Ivani Španović i ženska košarkaška reprezentacija Srbije