AKTUELNO

Olimpijske igre Tokio 2020 održavaju se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine.

Olimpijske igre 2020 (OI 2020) koje se trenutno održavaju u Tokiju deluju impresivno, u svakom smislu, a posebno su oduševile svojom ceremonijom. Možemo biti saglasni da od Japanca ništa manje nismo ni očekivali.

Ali, to sve košta, i to papreno.

BBC je radio grublju analizu troškova: Koliko grad-domaćina košta organizovanje najvećeg sportskog događaja? Mnogo je planova, izazova, zadataka, posebno nakon krizne 2020. godine.

Letnje olimpijske igre 2016. održane su u Brazilu, u Rio de Ženeiru, mada je Tokio bio jedan od užih kandidata, za šta je izdvojio čak 150 miliona dolara. Drugi pič (eng. pitch) je prošao dobro po ovaj grad, ali je morao da izdvoji novac ponovo - polovinu od pomenute sume.

Foto: Tanjug AP/Charlie Riedel

Finalni budžet Tokija za potrebe organizovanja OI iznosi više od 15 milijardi dolara. Ovogodišnje Letnje OI su, navodno, najskuplje do sada - a zvanični troškovi su veći za 22 odsto, odnosno dostižu 15,4 milijarde dolara.

Doduše, ni Igre održane 2016. nisu bile mnogo jeftinije, ali je Rio, ipak, u te svrhe izdvojio manje od 15 milijardi dolara. Prema jednoj studiji, prosečni rashodi, vezani za organizovanje OI, iznosili su 12 milijardi dolara u periodu od 2007. do 2016. godine.

Zanimljivo je da su tokom protekle decenije, gradovi-domaćini uvek trošili više od planiranog.

OI održane 2004. godine u Atini, u Grčkoj, bile su kasnije "okrivljene" za produbljivanje ekonomske krize u zemlji, a Montreal (Kanada) je zbog ove sportske manifestacije iz 1976. godine - decenijama kasnije otplaćivao dugove.

S druge strane, ne treba smetnuti s uma da Olimpijske igre i donose mnogo novca. Tu su, pre svega, mnogobrojna sponzorstva za Internacionalni olimpijski komitet i dogovori s televizijama.

Takođe, gradovi-domaćini nadaju se ekonomskom bumu nakon održavanja događaja: od kreiranja novih poslova, preko turizma, do ulaganja u infrastrukturu i sport.

Foto: Tanjug AP/Charlie Riedel

U tom kontekstu, za primer se obično uzima Barselona i period 1992. godine, kada je došlo do ponovnog razvitka grada. Dakle, španski "biser" je od tada jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, i taj uspeh traje skoro 30 godina.

Ipak, London tokom 2012. godine kada su održane OI i Paraolimpijske igre, nije zabeležio tako dobre rezultate ako govorimo o svetskim turistima i godini ranije. Ali, dok oni odlaze i vraćaju, zgrade su tu da ostanu.

Npr, Olimpijski stadion u londonskoj četvrti Stratford je sada teren kluba Vest Hem Junajted. Takođe, Olimpijski park u Riju postao je mesto za okupljanje muzičara, za festivale i takmičenja u e-sportu. Neki od njih su, međutim, kritikovani jer nisu "dobro održavani".

Ali, vratimo se na Japan.

Tokio 2020 je takođe morao da se bori s globalnom pandemijom, i otežavajućim uslovima organizovanja najvećeg svetskog sportskog događaja. Trenutna situacija je navela na trošenje više milijardi dolara nego inače. Za početka, stadioni neće biti puni ove godine.

Ali, uprkos svemu tome, ekonomski stručnjaci su skeptični po pitanju toga da li Olimpijske igre doprinose ekonomskom prosperitetu grada u kojem se održavaju. S druge strane, ne treba sve posmatrati kroz "brojke", ima nečega i u prestižu, odnosno ponosu.