AKTUELNO

Najbolji teniser na svetu dobio je protivnika u polufinalu Vimbldona! Novak Đoković igraće protiv Denisa Šapovalova, koji je posle velike drame uspeo da savlada Karena Kačanova u pet setova, iako je u jednom momentu gubio sa 2:1. Meč je potrajao gotovo tri i po sata, što svakako odgovara srpskom igraču - 3:2 (6:4, 3:6, 5:7, 6:1, 6:4).

Vrlo je bio meč između ruskog i kanadskog tenisera. Mnogo nadmudirvanja, preokreta i svega što čini tenis zanimljivim viđeno je na susretu između 10. i 25. nosioca na turniru. U susret je kao blagi favorit ušao Šapovalov, ali je Kačanov pokazao da se neće tako lako predati i položiti reket.

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

Doduše, prvi set nije otišao na njegovu "vodenicu", pošto je propustio da iskoristi čak četiri brejk lopte u šestom gemu, a onda je poklekao kod prve sa kojom se suočio kada je on stajao na servis liniji. Šapovalov je potom u desetom gemu samo potvrdio osvajanje ovog dela igre.

Reakcija Kačanova bila je brutalna. Poveo je Rus sa 4:0 i bilo je jasno da će drugi set otići u njegove ruke, doduše, jedan brejk je Šapovalov uspeo odmah da vrati, ali za drugi nije ni bilo nikakve šanse. Treći set je bio atipičan u odnosu na ostale, pošto brejk nismo videli sve do 11. gema. Tada se prilika za oduzimanje servisa ponovo javila Rusu, koji je uspeo da je ugrabi, a potom u narednom gemu iskoristi prvu set loptu.

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

Četvrti set bio je možda i ponajmanje dramatičan od svih. Kačanov kao da je doživeo određeno "pražnjenje", ništa nije mogao da pogodi i Šapovalov je posle pola sata igre poravnao na 2:2 u setovima i uveo nas u odlučujući, peti set.

U petom, ponovo mnogo drame. Igralo se gotovo gem za gem. Kačanov je bio pod daleko vrećim pritiskom, pošto je u petom gemu morao da se suoči sa čak tri vezane brejk lopte, ali je uspeo da se izvuče zahvaljujući dobrom servisu. Potom je u devetom gemu ponovo morao da se suočava sa prilikama za brejk koje je imao Šapovalov. Uzeo je Kanađanin servis ruskom teniseru, potom iskoristio prvu meč loptu koju je imao i napravio jedan od najvećih uspeha u karijeri.