AKTUELNO

Viktor Troicki je završio sa tenisom. Bar kada se o igranju radi.

Naš dugogodišnji reprezentativac, a sada selektor, poražen je na startu kvalifikacija za Vimbldon za koji je ranije najavio da će mu biti poslednji turnir nakome će učestvovati.

Od njega je bio bolji Brendon Nakašima iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je kao 22. nosilac u kvalifikacijama, a 138. na ATP listi, savladao srpskog igrača koji je na Vimbldon stigao kao 196. teniser sveta - sa 6:2, 5:7, 6:3.

Viktor Troicki nije uspeo da se plasira na najčuveniji turnir, ali će ostati upamćen - kao jedan od naših najuspešnijih aktera u "belom sportu".

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

Sa reprezentacijom je, uz nekoliko antologijskih mečeva za Srbiju, ostvario najveći podvig u kolektivnom delu ovog sporta - osvojio je Dejvis kup, a karijeru u pojedinačnoj konkurenciji završio je sa 294 trijumfa i 274 poraza, kao i tri titule - 2010. je trijumfovao u Moskvi, a u Sidneju je bio pobednik 2015. i 2016.

Ima i dve titule u dublu, 2010. u Bangkoku je pobedio sa Krisfoerom Kasom, a 2017. u Sofiji sa svojim prethodnikom na mestu selektora reprezentacije, Nenadom Zimonjićem.

Za reprezentaciju je igrao od 2008. godine, nastupio je u 24 duela koje je Srbija imala, a na terenu je bio 40 puta predstavljajući našu zemlju u pomenutom takmičenju. I u singl konkurenciji (17/11) i u dublu (7/5) imao je više pobeda za Srbiju nego poraza.

Iako je neplanirano morao da pauzira godinu i po dana od tenisa, zbog toga što mu je izrečena suspenzija kada nije dao jedan uzorak za doping-kontrolu, iako je usmeno dobio odobrenje da baš tako postupi, karijera u tenisu mu je bila takva da, pre svega zbog silnih nastupa za Srbiju, ali i zbog uspeha kao predstavnik ovog tenisa u ATP nadmetanjima (bio je 12. igrač sveta 2011. godine), Srbija može da mu kaže: Viktore, hvala za sve!