AKTUELNO

Novak Đoković je šampion Rolan Garosa za sezonu 2021. Srbin je sa 3:2 (6:7, 2:6, 6:2, 6:2, 6:4) u setovima savladao petog tenisera sveta Stefanosa Cicipasa.

Nije dobro počelo po našeg tenisera. Dozvolio je protivniku da spasi dve brejk lopte, te nakon toga set uvede u neizvesnu završnicu i taj-brejk seriju. Tu se bolje snašao Cicipas koji je dobio odlučujući gem sa 7:5. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

Ništa bolje nije se odvijao ni početak drugog seta, brej odmah na startu. Cicipas je iznenadio Srbina za rano vođstvo koje je posle samo nadograđivao. Došao je do još jednog brejka na u sedmom gemu, a potom rutinski rešio drugi set sa 6:2. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

Đoković je ponovo otišao do svlačionice, a iz nje se vratio preporođen. Treći set dobio je sa lakoćom. Takođe sa dva brejka uspeo da neutrališe igru protivnika i dođe do 6:2. 

Na početku četvrtog seta tražio je Grk medicinski tajm aut, te je nakon masaže nastavio meč. Ništa se nije promenilo u odnosu snaga na terenu. za sve se pitao Đoković. Na kraju je i taj set pripao Srbinu identičnim rezultatom 6:2. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

U petom setu ponovo u prvom gemu Đoković dolazi do brejka koji je održavao do 4:2 kada je imao novu priliku za brejk, ali je na 40:15 Cicipas uspeo da se vrati, a potom greškom Đokovića dolazi do gema. Propustio je Srbin veliku priliku, ali je i dalje čuvao prednost brejka. U narednom gemu Đoković je bio siguran, te Srbin dolazi do 5:3. Cicipas servira za ostanak u meču. Pokušavao je Cicipas svim silama da produži meč, fantastičnim udarcem stiže do prednosti, dolazi na taj način do druge gem lopte u devetom gemu. Iskoristio je, te je potom Đoković servirao za titulu u Parizu. Siguran je bio Đoković na svoj servis i tako je došao do svoje druge titule na Rolan Garosu. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

TOK MEČA:

PETI SET 6:7, 2:6, 6:2, 6:2 

6:4 - Imao je Novak lepu priliku da se približi pobedi, ali je na 15:0 poslao lopticu u mrežu nakon izlaska na istu. Imao je meč loptu Đoković ali je Cicipas hrabro odigrao i došao do izjednačenja. To nije pokolebalo Novaka Đokovića koji je nestvarnom 

5:4 - Ne predaje se Novakov protivnik koji odličnim servisom dolazi do 30:15. Ipak, ne odustaje ni Đoković koji šalje bekhend za koji Grk nema odgovor. Na kraju gem lopta za petog tenisera sveta. Neverovatno riternira Novak, Cicipas nije bio spreman, te je poslao lopticu u mrežu - izjednačenje. 

Foto: Tanjug AP/Michel Euler

5:3 - Gledaoci se baš zabavljaju, u pauzi između gemova odlučili su da prave meksičke talase. Ne smeta to Novaku koji dobija prvi poen u osmom gemu. Igraju Novak i Cicipas kao da je meč tek počeo. Đoković šalje skraćenu loptu, uspeva da je vrati, a Nole iz nemoguće pozicije dolazi do poena. Potom još jednom biva sigurniji naš teniser, te dolazi do tri gem lopte. 

4:3 - U narednom gemu ima Đoković dve brejk lopte. Činilo se da je napravio as Cicipas, ali nakon korekcije sudije uspalo je da nije. Posle skoro četiri sata i dalje gledamo dinamičan tenis. Na dve brejk lopte odigrao je skraćenu loptu, pokušao je da ga Đoković lobuje, a visoki Grk odgovorio je odličnim udarcem.  Uspeo je da se vrati u gem Cicipas koji ujedno dolazi i do prednosti, nije uspeo Srbin da odgovori. 

4:2 - Još jednom siguran Đoković u šestom gemu. Uspeo je da uveća svoju prednost. 

Foto: Tanjug AP/Michel Euler

3:2  - Imao je rival 30:0, a potom Đoković dolazi do dva vezana poena. Na kraju grčki deniser uz dosta muka dolazi do gema. 

3:1 - Frustriran je Cicipas u ovim trenucima. Đoković drop-šotom dolazi do 30:0. Novak ima tri brejk lopte, koristi prvu i as udarcem dolazi sa nulom do 3:1. 

Foto: Tanjug AP/Thibault Camus

2:1 - Nestvaran poen Đokovića, skratio je Cicipas, Novak odgovara istom merom, skraćenom dijagonalom. Još jednom pokušava Grk skraćenom loptom, ovoga puta odlazi u aut pokušaj Đokovića - prednost Cicipasa. Potom stiže odgovor Đokovića koji dolazi do đusa. Uspeva Stefanos potom da pogodi liniju i još jednom dođe do prednosti. Ne odustaje ponovo Novak, koji nakon šest minuta treći put dolazi do izjednačenja, a potom i do prednosti, koristi je Novak! 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

1:1 - Đoković je imao dve gem lopte, prvu nije iskoristio. U drugoj nije dozvolio protivniku da odgovori. Odličnim servisom izjednačuje. 

Foto: Tanjug AP/Michel Euler

0:1 - Atmosfera na tribinama u trenucima podseća više na Dejvis kup nego na finale Rolan Garosa. Đoković ponovo ima brejk loptu na početku seta. Nije je iskoristio - Izjednačenje. CIcipas se izborio za prednost., a Novak je to još jednom anulirao. Po drugi put Đoković ne uspeva da dođe do brejka - prednost za Grka koji dolazi do bitnog gema. 

ČETVRTI SET 6:7, 2:6, 6:2, 6:2 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

6:2 - Siguran na svoj servis Novak, dolazi do 30:0. Gađao je u narednom Novak liniju, ali je sreća bila saveznik Cicipasu. Već u narednom dolazi prvi teniser sveta do dve set lopte. Bekhend paralelom Novak se vraća kao feniks u ovaj meč. 

5:2 - Uspeo je Cicipas da produži set. Odservirao je as za gem, te će sada Novak servirati za izjednačenje i peti set. 

Foto: Tanjug AP/Thibault Camus

5:1 - Cicipas servira za ostanak u setu. Ponovo Đoković sigurnom igrom, sa 40:15 dobija gem. 

4:1 - Stefanos Cicipas je odgovorio na prethodni gem i još jednim asom upisao jedinicu na semaforu u petom gemu četvrtog seta. 

4:0 - Još jedan siguran gem na servis Đokovića. Potvrdio je još jednom brejk, a ovog puta je rivalu dozvolio samo jedan poen. 

3:0 - Novak je ponovo imao prednost, ali sa dva dobra poena izjednačuje Cicipas na 30:30, a potom do nove brejk prilike ima Đoković novi brejk. Ulazi nervoza u igru Grka koji ju je iskalio treskanjem reketa o šljaku. Čini se da mu je to godilo, stigao je do izjednačenja. Dva puta je odbranio brejk loptu, a sada dolazi do gem lopte Grk. Pokušao je da iznenadi Đokovića peti teniser sveta skraćenom loptom, ovog puta Novak je bio na svom nivou i produžuje gem. U narednom poenu pokušao je dijagonalom Cicipas - nova brejk-lopta za Srbina. Velika borba u ovom trenutku. Do treće brejk-lopte dolazi novak. Ova mu je bila srećna 3:0 za Srbin

2:0 - Novak diktira tempo - potvrdio je sa lakoćom brejk. Cicipasu je pripao prvi poen, a Novak vezuje tri naredna. 

Foto: Tanjug AP/Michel Euler

1:0 - Nakon kratke pauze zbog masaže vratio se Grk na teren. Videćemo koliko će moći u nastavku meča. Đoković je dobro počeo četvrti set. Ima prednost 30:15. Sada dve brejk-lopte za Srbina na startu seta. Nakon duple servis greške vodi Novak. 

MEDICINSKI TAJM-AUT ZA CICIPASA - Grčki teniser je u pauzi između setova zatražio medicinski tajm-aut, požalio se dežurnom lekaru na bolove u leđima. Usledila je pauza zbog masaže Stefanosa Cicipasa

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

TREĆI SET 6:7, 2:6, 6:2 

6:2 - Đoković je sa dva fantastična poena došao 30:0. Ipak, ne predaje se Cicipas koji dolazi do petog vinera u nizu, a potom duplom servis greškom dozvoljava protivniku da izjednači, da bi nakon toga dva sigurna poena odigrao i smanjio zaostatak u setovima. 

5:2 - Iskoristio je grešku Cicipasa Đoković koji lako dolazi do 30:0 na servis rivala. Dve skraćene lopte donele su Grku poen. Potom forhend dijagonalom dolazi do izjednačenja. Sjajan tenis, posebno na mreži igraju obojica, a Stefanos dolazi do gem lopte. Sa četiri vezana vinera Cicipas smanjuje zaostatak. 

5:2 - Cicipas ima deset grešaka u trećem setu, što je daleko iznad proseka kada pogledamo prva dva seta. Ipak, došao je do prednosti 15:30. Dva odlična poena Đokovića i dolazi Srbin do gem lopte. Iskoristio ju je fantastičnom dijagonalom gde je pogodio samu liniju. 

4:2 - Stegla se ruka Stefanosu Cicipasu koji sada pravi dve duple servis greške. Dolazi do 40:30 Grk sa dva laka poena. 

4:1 - Najzad Novakova serija od tri dobijena gema. Potvrdio je sigurnom igrom brejk iz prethodnog gema. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

3:1 - Skoncentrisan je Cicipas na svaki poen, a nakon odličnog servisa dolazi do 40:15. Dobro se iz bekhend paralele brani Srbin kod prve gem lopte za Grka. Još bolji je bio kod druge - izjednačenje. Brejk lopta za Đokovića. Gledamo odličan tenis u ovim momentima, a Grk se dobro brani. Po treći put Cicipas uspeva da spasi brejk loptu - jak pritisak Novaka. Deset minuta traje gem,  a sada Cicipas dolazi do prednosti. Ovoga puta Novak pogađa liniju, šesto izjednačenje u gemu. Uspeo je Novak da ga slomi i dobije gem. 

2:1 - Novak ponovo ima dosta problema na svoj servis, ali hrabrom igrom dolazi do gem lopte. Tridesetim direktnim poenom dolazi Cicipas do izjednačenja. Bilo je 30:30, a na kraju jakim forhendom Novak ponovo vodi. 

1:1 - Desetim asom dolazi do dve brejk lopte Grk, a odličnim riternom vraća novak prvu. Ali ne i drugu. 

1:0 - Meč se nastavlja nakon pauze. Novakje napustio teren - čeka se njegov povratak. Promenio je Đoković majicu u pauzi. Vodi Đoković, za razliku od prethodnog seta nije dozvolio brejk. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

DRUGI SET 6:7, 2:6

2:6 - Pomirio se Đoković sa gubitkom seta, te je rival dobio gem za samo dva minuta. Novak odlazi do svlačionice u pauzi. 

2:5  - Dve brejk lopte za Cicipasa, uspeo je Đoković da dobrim servisom odbrani prvu. Dosta sreće imao je Novak. Pogađa Grk vrh mreže, a loptica odlazi u aut - 40:40. Hrabro igra Stefanos, koji gotovo da ne greši. Pogodio je liniju i ponovo ima prednost. Novi brejk za Cicipasa. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

2:4 - Ne uspeva Đoković da vrati brejk. Cicipas dolazi sa lakoćom do 40:0, a potom novim asom upisuje novi gem na servis. 

2:3  - Od neproceljive važnosti je to što je sa lakoćom, 40:0 dobio Đoković peti gem. 

1:3 - Čvrste razmene Grčkog tenisera, nije na najbolji način u ovom gemu na njih odgovorio Đoković te Cicipas sigurno dolazi do servis gema. 

1:2 - Smanjuje prednost rivala Đoković i prekida negativnu seriju. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

0:2 - Cicipas na početku drugog seta igra kao u transu. Uspeo je da prebaci tešku lopticu i natera Novaka na grešku. Ipak, naš teniser se vraća u narednom i vodi 30:15. Osmi as doneo je Grku gem loptu, a potom šalje lopticu u aut. 

0:1 - Ponovo šok za Đokovića. Cicipas dolazi do gema na servis najboljeg tenisera sveta. 

PRVI SET 6:7

TAJ BREJK - Prva dva poena dobija Stefanos Cicipas. Nakon duge razmene Grk dolazi do 3:0. Velike probleme sunce pravi Đokoviću koji ne može da se prilagodi, te Stefanos dolazi do velikih 4:0. Sada je grčki teniser završio na travi, okliznuo se, zadržao se levom šakom, Novak dolazi do poena - 1:4. Potom Đoković perfektnim drop-šotom dolazi do drugog poena u taj-brejku. Dobra stvar za srpskog tenisera je što je sada promenio stranu. Grk forhend paralelom dolazi do 5:2. Novak dolazi do dva poena, drugi je bio praktično nemoguć. Lopticu je pogodio vrhom reketa, a ona pleše na vrhu mreže i odlučuje da padne na Grkovu stranu. Već u narednom izjednačuje Novak - 5:5. Đoković četvrtim uzastopnim poenom ima set loptu. Spašava se Cicipas. Sada Cicipas ima set loptu i koristi je. Nakon sat vremena i osam minuta Cicipas vodi sa 1:0 

6:6 - Đoković dopušta rivalu da dobije dva poena u ovom presudnom gemu. Muči se Novak sa strane na kojoj sija sunce, rivalu je dozvolio tri brejk lopte. Prvu Cicipas nije iskoristio. Ne spašava Đoković drugu - brejk za Cicipasa. 

6:5 - Đoković je poveo u 11. gemu, a potom poklonio poen rivalu. To koristi Grk i u sledećem poenu dolazi do 30:15. Laserski precizno je Novak pogodio liniju, naterao je Cicipasa da pogreši 30:30. Drugu brejk loptu ima Novak, Grk je sve nervozniji, a to dovodi do grešaka. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

5:5 - Probudili su se navijači na "Filip Šatrijeu". Novak je u zaostatku 15:30, a potom fantastično servira Novak. Loše je zahvatio u narednom poenu lopticu Novak, te Cicipas ima set loptu.  Nikako Cicipasu ne odgovaraju duge razmene sa Novakom, a to još jednom koristi Đoković i nakon 24 razmene dolazi do poena - izjednačenje. Težak gem pod pritiskom dobio je Novak. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

4:5 - Gem za Grka s nulom! Cicipas se ne šali, sedmi as, pa forhend paralela viner za 30:0 i izlazak na mrežu i volej, 40:0. Šta je potom stigao Grk, gotovo nedostižnu lopticu je vratio u teren i sada vodi 5:4.

4:4 - Dva sjajna Novakova vinera na 15:15, dolazi iz forhenda do 40:15. Izgubio je naredni poen, ali je potom usledio novi dobar servis za 4:4.

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

3:4 - Pad Novaka, ali sve je srećom u redu! Šesti as za Cicipasa, a u sledećem poenu Novaka je iznenadio drop-šotom, pročitao je Novak, a izlazak na mrežu Grka bio je prava opcija. Neverovatan tenis, pao je Novak nakon još jednog pročitanog drop-šota, sve je u redu sa srpskim teniserom. Potom dolazi do gema Cicipas. 

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

3:3 - Sigurni su i Srbin i Grk, sada sa 40:0, as poenom dobija Đoković šesti gem. 

2:3 - Neiznuđena greška za Cicipasa. Nole izjednačava sa 30:0, a odmah u narednom poenu dolazi do petog asa. Ima dosta problema Đoković da mu pročita servis. Grčki teniser na kraju spasava gem i dolazi do 3:2. 

2:2 - Savršen je Nole u ovom gemu. Dva vinera i bez izgubljenog poena. Svaka čast!

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

1:2 - Odličan je Grk u trećem gemu, brzo je došao do gem lopte, ali je Đokovićev ritern odličan. Međutim, grčki teniser dolazi do četvrtog asa. 

1:1 - BRAVO, NOLEE! Za razliku od maratonskog uvodnog gema, na servis Đokovića, Srbin ga dobija za svega minut i po. 

0:1 - Stegnuto je Stefanos Cicipas ušao u meč. Imao je duplu servis grešku, a potom na gem lopti loš prvi servis, te Novak Đoković dolazi do izjednačenja. Nije ni Novak bio sjajan, videli smo čak sedam grešaka u prvih osam poena, a onda i dve brejk šanse za Srbina! Odlično reternira Novak, osvojio je nakon servisa protivnika tri poena odmah na startu. Dolazi Đoković do brejk lopte. Strašno servira Stefanos Cicipas na početku sa tri as poena dolazi do gema i to nakon osam minuta igre. 

#Novak Đoković

#Stefanos Cicipas