AKTUELNO

Uticajni japanski dnevni list Asahi šimbun pozvao je danas na otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, koje bi trebalo da počnu za manje od dva meseca.

Asahi šimbun je prvi od najvećih japanskih dnevnih listova koji je pozvao na otkazivanje takmičenja i jedan u nizu medija koji se protive održavanju Igara.

Taj list je jedan od sponzora Olimpijskih igara u Tokiju, čija je ceremonija otvaranja zakazana za 23. jul. Igre je trebalo da se održe prošlog leta, ali su pomerene za godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Asahi je uglavnom liberalno nastrojen i često se protivi vladajućoj stranci koju predvodi premijer Jošihide Suga.

"Ne možemo da mislimo da je racionalno održati Olimpijske igre u gradu ovog leta", naveo je list u uvodniku pod naslovom: "Zahtevamo od premijera Suge otkazivanje".

"Nepoverenje i eskalacija protiv nepromišljene nacionale vlade, vlade Tokija i zaisteresovanih strana na Olimpijskim igrama su ništa drugo do eskalacija. Zahtevamo od premijera Suge da mirno proceni okolnosti i odluči o otkazivanju dogadjaja na leto", dodaje se.

Jutarnji tiraž Asahija iznosi 5,61 miliona primeraka, a za večernje izdanje 1,55 miliona. To je drugi najveći tiraž u Japanu posle Jomiuri šimbuna, kao i drugi po veličini tiražni list na svetu, iza Jomiurija.

Asahi je jedan od 70 lokalnih olimpijskih sponzora koji su doprineli budžetu Organizacionog komiteta sa 3,5 milijardi dolara.

Izmedju 60 i 80 odsto stanovništva Japana je protiv održavanja Igara u Tokiju zbog straha od korona virusa, a takmičenju se protive i udruženja lekara.

Većina područja u Japanu je u vanrednom stanju i očekuje se da će tako ostati do sredine juna, raste broj zaraženih, zbog čega je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom.

Japan je već zabranio većini stranaca da doputuju u zemlju i strani navijači neće prisustvovati takmičenju.

Organizacioni komitet i Medjunarodni olimpijski komitet su u više navrata odbacivali pozive za otkazivanje i tvrde da će se takmičenje održati u bezbednim uslovima.

Tokio ;je zvanično potrošio 15,4 milijardi dolara za organizaciju, iako vladine revizije pokazuju da su troškovi mnogo veći.

Očekuje se učešće od 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca, uz nekoliko desetina zvaničnika, članova ekipa, emitera, sponzora.

#Olimpijske igre

#Tokio