AKTUELNO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković igrao je protiv Rusa Aslana Karaceva meč polufinala Australijan opena i plasirao se u finale turnira.

Prvi teniser sveta Novak Đoković odigrao je deveto polufinale Australijan opena, a sa druge strane mreže bila mu je najveća senzacija u novijoj istoriji tenisa, Rus Aslan Karacev, 114. teniser sveta.

Nole je sebi obezbedio finale rezultatom 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 6:2).

Za devetu titulu na prvom godišnjem grend slem turniru, a 18. u karijeri, Đoković će u nedelju igrati protiv boljeg iz drugog polufinala, u kome se sutra sastaju Rus Danil Medvedev i Grk Stefanos Cicipas.

Foto: Tanjug AP/Hamish Blair, Andy Brownbill

Bilo je ovo Novakovo 39. grend slem polufinale u karijeri i svakako mnogo lakše od svih prethodnih, jer Karacov objektivno nema kvalitet za završnice najvećih turnira. Prvom igraču sveta bilo je potrebno manje od dva sata rutinske igre da stigne do svog 28. grend slem finala.

U prvih šest gemova u meču Đoković se zagrevao i proučavao igru protivnika, a onda je dodao gas i od narednih devet gemova dobio je osam, što mu je donelo prvi set i vođstvo od 5:1 u drugom.

Na taj način je praktično rešio meč i malo se opustio, pa je Rus dobio priliku da pokaže da nije slučajno nanizao pet pobeda u Melburnu. Vratio je jedan brejk, a imao je dve brejk šanse da vrati i drugi, čime je primorao Novaka da još jednom podigne nivo igre i da povede sa 2:0.

Nije se Karacev predavao ni kada je izgubio svoj servis na početku trećeg seta i uspeo je da brzo da vrati brejk i izjednači na 2:2, ali je na taj način samo primorao Đokovića da se ponovo maksimalo koncentriše i da serijom od 4:0 završi meč.

Foto: Tanjug AP/Hamish Blair, Andy Brownbill

Ovom pobedom Đoković je nastavio jednu tradiciju u Melburnu, gde nikada nije izgubio polufinalni meč, a njegovi navijači se nadaju da će u nedelju nastaviti i drugu, jer na Australija openu nikada nije izgubio ni finale. (kraj) is

Tok meča:

TREĆI SET:

5:2 - Brejk za Noleta!

4:2 - To, Nole! Srbin sve bliži finalu AO!

3:2 - Novak vraća brejk!

2:2 - Ovo nije dobro! Rus vraća brejk! Ne predaje se Karacev, dobio je jednu šansu u četvrtom gemu i iskoristio ju je, pa je izjednačeno u trećem setu.

2:1 - Rus smanjuje prednost.

2:0 - Nešto lakši gem za srpskog tenisera.

1:0 - Nole osvaja prvi gem, deluje da se sve vreme muči. Treći set ipak je otvorio brejkom.

DRUGI SET

6:4 - Nije se predavao Rus ceo gem! Međutim, Nole je iskoristio treću set loptu.

5:4 - Dva gema za redom za rudskog tenisera.

5:3 - Nastavlja se drugi set! Dupla greška Novaka, pa je Karacev dobio šansu za brejk.

5:2 - Konačno gem za Rusa, prvi teniser sveta servira za 2:0.

5:1 - Potvrđen brejk! ovo je neverovatno, Novak je samo tri poena izgubio na svoj servis u dosadašnjem delu seta a dva brejak je napravio sa nulom. 

4:1 - Tera Novak Rusa na greške, opet dolazi do 0:40, kakvi riterni Srbina. Novi brejk i opet bez izgubljenog poena, kakva igra prvog tenisera sveta.

3:1 - Potvrđen brejk bez problema, Đoković povećava prednost.

Foto: Tanjug AP/Hamish Blair, Andy Brownbill

2:1 Brejk Đoković! Novak sa nulom opet uzima servis Rusu, koji počinje da liči na 114. tenisera sveta. A krivac je naravno ko drugi do Srbin, koji obično postavlja rivala tamo gde mu je mesto.

1:1 Novak nastavlja da bombarduje Rusa sa servisom. Čini se da Đoković nikada nije bolje servirao nego li na ovom Melburnu. Ivanišević je učinio svoje.

PRVI SET

6:3 Federerovski set za Đokovića. Samo u jednom gemu je pritisnuo Rusa i lagano mu uzeo servis, a onda i potvrdio za korak bliže finalu.

5:3 Brejk Đoković! Pročitao je Novak Rusa i uzeo mu servis sa nulom u idealnom trenutku.

4:3 Novak opet siguran na svoj servis. Đoković ima samo šest izgubljenih poena na svoj servis. Samo još da počne da mu čita servis i sve će doći na svoje mesto.

2:2 Drži Rus korak u prvom setu. Nije se Aslan uplašio polufinala gren slema, šta više igra kao da je reč o nekom čelendžeru. Lagano dolazi do 40:0 i posle dva poena Novaka nije bilo panike, već je Karacev priveo gem rutinski kraju.

Foto: Tanjug AP/Hamish Blair, Andy Brownbill

2:1 - Očistio je Karacev jednu liniju zatim za 30:30, ali brejk lopte nije bilo pošto je srpski as osvojio dva naredna poena.

1:1 Novak osvaja prvi poen

1:0 Maestralan ulazak u meč Đokovića. Novak osvaja gem bez izgubljenog poena i poslata poruka Karacevu da nema šta danas da traži.

09:37 - Novak izašao na teren "Rod Lejver Arene" i pozdravio publiku koja se posle nekoliko dana zabrane opet vratila na tribine

#AO

#Novak Đoković

#Polufinale