AKTUELNO

Muhamed Ali preminuo je u 75. godini. Osim što je bio jedan od najboljih boksera svih vremena, Amerikanac je bio i jedna od najkontroverznijih ličnosti svetskog sporta.

Muhamed Ali je bio trostruki šampion u teškoj kategoriji. Smatra se jednim od najboljih boksera u istoriji.

Rođen je 17. januara 1942. godine u Luisvilu kao Kasijus Klej. Tokom karijere je preuzeo islam i promenio ime u Muhamed Ali.

Šampionski pojas osvojio je 1964. godine nokautiravši Sonija Listona. Kasnije je bio učesnik antologijskih borbi sa legendama svetskog boksa, Džo Frejzerom i Džordžom Formenom.

Krajem 60-ih godina prošlog veka odbio je da se bori u ratu u Vijetnamu, pa je osuđen je za izbegavanje odsluženja vojnog roka i nije ulazio u ring četiri godine.

U karijeri je imao ukupno 61 profesionalnu borbu. Dobio je 56 mečeva, od kojih 37 nokautom. Zabeležio je pet poraza.

Osim što je bio jedan od najboljih boksera svih vremena, Amerikanac je bio i jedna od najkontroverznijih ličnosti svetskog sporta.

Foto: Tanjug AP

Izjavama je često znao da uzburka javnost, a i zbog postupaka je konstantno bio u žiži javnosti tokom blistave karijere.

Muhamedu Aliju je 1984. godine dijagnostikovana Parkinsonova bolest. Borac, kakav je bio, ni tada se nije predavao. Tokom decenija borbe s opakom bolešću i gubitkom moći govora, savladao je komunikaciju rukama, prstima, gestikulacijom licem... Bliski njemu kažu da je takav vid komunikacije doveo gotovo do savršenstva.

Divio se Mati Parlovu

Muhamed Ali je 1978,. godine u jednom intervjuu izjavio da se divi jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu i da bi voleo da karijeru završi upravo protiv njega.

Mate Parlov je bio ikona jugoslovenskog sporta krajem 70-tih godina. Početkom 1978. godine, tačnije 7. januara u Milanu je nokautirao Argentinca Miguela Angela Kuelja i osvojio titulu svetskog šampiona u poluteškoj kategoriji u WBC.

Meč iz Milana pratio je i Muhamed Ali, s kojim su posle meča razgovarali novinari.

Prvi se za reč javio Alijev menadžer, slavni Anđelo Dandi.

"Ali je gledao meč, a posle je čuo i moj izveštaj iz Milana. Kasnije smo razgovarali i o eventualnom meču s novim prvakom sveta u poluteškoj kategoriji. Uostalom, evo vam Ali na telefon", kratak je bio Dandi, a onda je slušalicu uzeo Ali:

"Poznato mi je da imam puno navijača u vašoj zemlji i veseli me što prvi put imam priliku direktno da ih pozdravim. Jugoslavija ima pravog prvaka. Parlov je u ovom trenutku najbolji bokser u Evropi, računajući sve kategorije. Spreman sam da se borim s njim, ali ne znam koliko će to biti ostvarivo. Anđelo mi je rekao da u vašoj zemlji postoji mogućnost da se organizuje meč koji bi gledalo sto hiljada ljudi. Voleo bih da se u takvoj atmosferi oprostim od boksa", rekao je Ali.

Jedan od najvećih sportista 20. veka preminuo je u 74. godini. Nekadašnji višestruki svetski šampion umro je u bolnici u Feniksu, u američkoj saveznoj državi Arizona, u koju je primljen u zbog respiratornih problema usled Parkinsovnove bolesti od koje je bolovao.

#Muhamed Ali

#boks