AKTUELNO

Beloruski gimnastičar, jedan od najboljih na svetu, Vitali Venediktovič Šerbo rođen je na današnji dan 1972. godine u Minsku.

Ako nije najbolji, kako mnogi stručnjaci tvrde, onda je sigurno najkompletniji gimnastičar svih vremena, pošto je osvajao olimpijska i svetska zlata u svim disciplinama.

Ima 12 zlatnih, 7 srebrnih i 4 bronzane medalje sa Svetskih prvenstava i 10 zlatnih, 5 srebrnih i 3 bronzane medalje sa Evropskih šampionata.

U sezoni 1990/1991 postao je član reprezentacije Sovjetskog Saveza, a već 1991. godine bio je drugoplasirani na više gimnastičkih takmičenja.

Na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, osvojio je šest zlatnih medalja, od čega pet pojedinačno te šesto u muškom takmičenju (pod zastavom Zajednice Nezavisnih Država).

Bio je sportista sa najviše osvojenih medalja na tim Olimpijskim igrama, a samo su Majkl Felps (8 zlata na OI 2008.) i Mark Spitz (7 zlata na OI 1972.) osvojili više zlatnih medalja na jednim Olimpijskim igrama. Nijedan gimnastičar pre ili posle njega nije osvojio više zlatnih olimpijskih medalja na jednim Igrama.

Nakon konačnog raspada SSSR-a takmičio se za Belorusiju. Bio je višestruki svetski prvak u gimnastici. Osvojio je 4 bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Pre tih OI, njegova supruga imala je tešku saobraćajnu nesreću, što ga je omelo u pripremama, a i oporavljao se od prethodne povrede.

Završio je karijeru 1997. godine.

Danas živi i radi u Americi, gde je sa porodicom potražio sigurnost nakon pljačke kuće i pokušaja otmice njegove ćerke.

SILOVAO KOLEGINICU

Olimpijska šampionka iz Barselone 1992., gimnastičarka Tatjana Gucu, posle 26 godina priznala da ju je nekadašnji kolega silovao! Ona se uključila u akciju na Twitteru #MeToo, i priznala je posle više od četvrt decenije da je silovana kao malotetnica.

Osvajačica četiri medalje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, priznala je da je to učinio njen kolega beloruski gimnastičar Vitalij Šerbo, što je šokiralo sportski svet.

Tatjana je otkrila da je silovana 1991. godine tokom takmičenja u Štutgartu, gde su oboje predstavljali Sovjetski Savez.

Ona je rekla da ju je Šerbo, koji je četiri godine stariji, nasilno obljubio kada je ona imala samo 15 godina.

"Ko me je silovao na takmičenju DTB u Štutgartu 1991? Vitali Šerbo. Čudovište koje me je držalo toliko godina u sopstvenom zatvoru zbog straha", napisala je Gucu u ispovesti na Facebooku.

Foto: Facebook.com/Printscreen Tatiana Gutsu

Bivša gimanstičarka, koja je srećno udata i ima decu i sada živi u Americi, napisala je i da je veoma razočarana što je tadašnja koleginica, koju je smatrala dobrom prijateljicom Tatjana Toropova, kao i bivši gimnastičar Rustam Šaripov nisu podržali, iako su znali šta se dešava.

"Bili ste tamo, čuli ste sve, ali me niste zaštitili. Znam da ćete pokušati sve da negirate, ali moji detalji su mnogo jači od vaših reči. Sada sam jaka i ne možete više da me slomite. Ovo je moja priča Pepeljuge. Preživela sam vas i pokušaću da podržim svakog ko se plaši da progovori, da steknem samopouzdanje i pomognem drugima", napisala je Gucu pre dve godine.

#Vitali Venediktovič Šerbo