AKTUELNO

Na današnji dan, 2. decembra 1973. godine, rođena je najdominantnija teniserka u istoriji – Monika Seleš.

Jugoslovenska teniserka koja je velikim slovima ispisivala istoriju belog sporta danas živi mirnim i povučenim živorom, daleko od svetla reflektora i slave koja joj u životu nikada ništa nije značila.

Najmlađa šampionka u istoriji tenisa Monika Seleš umalo je izgubila život kada ju je nožem u leđa dva puta ubo pomahnitali obožavalac njene konkurentkinje Štefi Graf i upravo je ovaj događaj obeležio njenu trofejima popločanu karijeru.

A priča o vladarki svetskih teniskih terena s kraja prošlog milenijuma počela je u srpskoj Atini, gde je rođena drugog decembra 1973. godine, u porodici mađarskog crtača stripova Karolja i profesorke istorije Ester. Ima starijeg brata Zoltana, zahvaljujući kojem je i uzela reket u ruke.

Foto: Tanjug AP

- Prebacivali su mi da sam ćerki oteo detinjstvo i uskratio joj igračke, a ona je svoju igračku lično izabrala. Nisu to bile lutke ili plišani medvedići. Imala je jedva šest godina kada je, posmatrajući starijeg brata Zoltana kako igra, sama dohvatila reket. U početku, sve je prihvatala s dečjim ushićenjem, kao zabavu. Međutim, ubrzo smo shvatili da je vrag odneo šalu i da će tenis postati njen životni izbor - rekao je u jednom intervjuu Monikin otac Karolj, a ono što je usledilo posle je - istorija!

Najmlađa šampionka u istoriji tenisa

Svetska teniska javnost ostala je u čudu kada je ova rođena Novosađanka na narednim turnirima počela da pobeđuje Kris Evert i Martinu Navratilovu, svoje favorizovane koleginice. Ubrzo je postala najmlađa šampionka u istoriji ovog sporta. Otvoreno prvenstvo Francuske osvojila je 1990. i u tom trenutku imala je 16 godina i šest meseci.

Foto: Printscreen YouTube

Nož u leđa

U Hamburgu, 30. aprila 1993. godine, stadion Rotebaum, u što u prevodu znači crveno stablo, kao da je tog prohladnog dana zlokobno nagoveštavao krvavu dramu tokom četvrtfinalnog meča između Selešove i Bugarke Katarine Malejeve. Kada se u pauzi između gemova saginjala da zaštiti noge od hladnoće, mučki joj je zabijen kuhinjski nož u leđa, pred televizijskim kamerama i očima celog sveta, zgroženog surovim događajem na crvenom tepihu od šljake. Počinilac je bio Ginter Parhe iz istočne Nemačke, opsesivni navijač Štefi Graf, koji je danima pratio prvu teniserku sveta od hotela do stadiona.

#Karijera

#Monika Seleš

#Nesreća

#devojčica